Vaxduksbordsskiva 2.0

Ni kanske minns hur den såg ut innan? Nehej, kolla här då. Den hade jag faktiskt inte tröttat så jättemycket på, men däremot var den väldigt nött, så det var bara att snällt byta. Eller byta och byta, jag häftade fast den nya vaxduken ovanpå.
 
Och för att undvika lika snabb nötning på denna så blir det att äta på borstabletter/lampmaterial hädanefter.

Snäll dödskalle

Vad gör man av småbitar som blir över när man sytt en tröja? Dödskallar såklart. Och vad gör man av av dödskallarna? Syr en tröja att sy fast dem på. Såklart.

Syprojektet V

Den här gången blev mitt syprojekt en snabbslips, eller egentligen två. I dessa tider är det inte så dumt att slipsen går snabbt att sy. För nu börjar det ju bli lite brådis om slipsen ska bli färdig till balen. Och man vill ju såklart att slipsen ska matcha klänningen. Som tur är så finns duchessen i en hel mängd med färger på Ohlssons tyger, så det borde gå att ordna.
 
Om det nu inte är så att ni sydde kläningen i det här rostyget och det blev ungefär en tjugo/tjugofem centimeter bred remsa kvar? Använd då den istället, det gjorde jag:
 
Rita upp ett 150cm långt streck, rita ut 10cm i en rät vinkel i början av strecket. Markera vid 50cm, mät ut 5,5cm i rät vinkel och gör en markering, markera vid 60cm, mät ut 4,5cm och gör en markering, markera vid 70cm och mät ut 4cm, markera vid 80cm och mät ut 3cm, markera vid 90cm och mät ut 3cm. Dra sedan en linje längs markeringarna. Låt resten av linjen (efter 90cm) fortsätta vara 3cm från första strecket. Lägg till 1cm sömsmån (längs första strecket).
 
Egentligen ska slipsar klippas på diagonalen. Men det struntade jag i, och lade den mot vikt kant längs trådrikttningen. Dels på grund av tygåtgången och dels för enkelhetens skull. Resultatet blir nästan lika bra, slipsen blir inte riktigt lika följsam, men vem tycker slipsar är bekväma ändå?
 
Vik tyget och nåla fast mönsterdelen längs den vikta kanten. Klipp ut. Lägg valfritt band mitt på rätsidan av tyget, nåla fast i smala kortsidan (hjälpmedel för att vända slipsen sedan). Nåla ihop långsidorna med varandra, räta mot räta. Låt bandet ligga inuti. Markera 6cm upp längs bredare delen av långsidan (hälften av bredare kortsidan +1cm sömsmån) här ska långsidesömmen börja. Markera 2,5 cm upp längs smalare delen av långsidan (hälften av smala kortsidan +1cm) Sy ihop långsidan. Sy kortsidorna från kant till kant.
 
Pressa isär alla sömsmåner. Leta upp det fastsydda bandet och dra det genom den stora öppningen så att slipsen vänder sig. Klipp bort bandet, så nära kanten som möjligt, vänd ut och in och pilla loss bandets sömsmån. Peta ut hörnen, med hjälp av en sax eller något annat spetigt.
 
Ordna till slipsen så sömmen hammar mitt på, och pilla till ändarna så att de ser ut som på första bilden och pressa. Pressa sedan hela slipsen från undersidan och se till att sömmen hamnar i mitten. Klart!
 
 
Ja, och eftersom snabbslipsen gick så snabbt att göra slängde jag ihop en till av lila duchesse:
 
 
På den fick jag en bättre bild hur ändarna ska se ut innan man vänder slipsen.
 
Och baksidan efter den är vänd.
 
Så var det ju slipsknuten. Hittade en bra beskrivning på en Windsorknut på tuben, sökte bara "hur man gör en slipsknut".
 
Fast det är klart, man kanske hade ett gäng möss till hjälp med klänningen, då fixar de säkert slipsen också.
 
 
Detta inlägg är ett samarbete med Tygbloggen och sponsrat av Ohlssons tyger, allt material är en gåva därifrån.

Blommor. Igen.

Hittade en så fin stuv på jobbet. Klippte bak och halva framstycket i samma del, för att få med så mycket som möjligt av blomman. Ärmar och andra halvan av framstycket har jag gjort av bomullstrikå, även den från jobbet.

Stuv och fuskskinn, igen.

En mjuk trikåstuv blev en tröja med stjärnärmlappar i fuskskinn.

Dessa lysande idéer alltså

Kommer ni ihåg den här?
 
Den sprack..
 
Skulle bara flytta lite på den, men fick inte riktigt med mig hela lampan.
 
Solljuset (vilket då, undrar ni ju nu (jag med)) har torkat ut plasten så det blev inte mycket kvar.
 
Tur att jag köpte fler tuffa underlägg, så jag fixade fort en ny skärm:
 
Får väl hoppas på en regnig sommar så att den här skärmen håller längre.

Dödskallestuven

Som blev en tröja. Inte att förväxla med en pyjamas.

Välkommen hem!

Du har varit saknad! Lånade i och för sig mammas symaskin, som en gång i tiden var min. Men den har inte riktigt lika fina egenskaper som min egen ögonsten.
 
Se så vacker.
 
Nu ska jag ta tag i allt syande som gått förlorat när maskinen varit på reparation. Och den här stackars bloggen ska inte heller behöva vara så tyst längre.
 
Kanske inte ska skylla allt på symaskinen, overlocken har ju faktiskt fungerat felfritt..
 
Kan hända att det är någon annan som tagit en del av min tid också.
 
Och några typ, vara-ute-och-njuta-av-att-det-snart-är-sommar-aktiviteter.

Syprojektet IV

Nu är det fjärde syprojekt färdigt. Den här gången blev det en tröja av joggingtyg, som vi fått in i flera fina färger. Vågad som jag är bestämde jag mig för det gråsvarta.
 
På framstycket har jag applicerat en dödskalle som jag klippt ut i spets.
 
Och som detalj på ryggen sydde jag dit en dragkedja.
 
Fållade ärmslut och halsringning som vanligt med tvillingnål. Det gjorde jag även med nederkanten, men där klippte jag längs vikningen efteråt för att få en lite trasig känsla.
 
Ärmsluten har jag vikt upp lite för att även där visa avigsidan av tyget.
 
Hur gick jag tillväga då? 
 

 
Jo, jag började med att klippa ut delarna. Sydde sedan fast detaljerna, brukar använda vlisofix och stryka fast appliceringen innan jag syr. Men det fungerar ju inte riktigt med spets, använder man vlisofix då så fastnar dödskallen på strykjärnet istället. Fick snällt nåla fast den, även fast jag egentligen inte gillar att nåla. Sedan sydde jag ihop ärmsömmarna och pressade sömmarna, mycket viktigt att pressa för att få ett fint resultat. Sedan sydde jag ihop resten av tröjan, pressade upp fållarna och ...sydde av en tvillingnål. Skulle egentligen sparat alla avsydda nålar, och föra bok. Eller kanske sluta sy av nålar. Det om inte annat blir ju mer ekonomiskt. Sedan, som jag nämnde tidigare klippte jag upp fållen i nederkanten. Klart!
 
Detta är ett sponsrat inlägg och allt material är från Ohlssons tyger.
 

Ett hårband

Eller tre.
 
Till lilla söta Emilia. Som inte är så liten längre, hon fyllde ju ett år här om veckan.
 
Gjorde rosorna genom att vika organzaband, superenkelt. Men istället för att jag visar hur jag gjorde kan ni kika på den här tjejens tutorial.
 

En kofta, eller sju

Av en trikåstuv och en hologramstuv från jobbet.
 
Påminner lite om de här kanske: 1 2 3 4 5 6. Fast allra om den här, hade det inte varit för färgen hade man ju blandat ihop dem.