Hå hej med farbror Frej!

Hej alla barn nu blir det barnprogram, titta nu här vad farbror Frej tar fram:
 
Ett par svarta skor, nitar, tång och pryl.
 
Och nu ska ni få höra vad man med svarta skor, nitar, tång och pryl kan göra:
 
 
Eller höra och höra, ni får allt nöja er med att se vad man kan göra:
 

Helgens stuvinköp

 
Vad det ska bli? Ja, det undrar jag också.

Mönsterchock

 
 
Köpte mig en sådan fin stuv här om veckan. Fast vilken mönsterchock det blev, skulle nog ha sytt svarta ärmar eller fått dit någon annan svart detalj. Men det är lätt att vara efterklok, tur det finns tyg kvar.
 
Använde samma mönster som när jag sydde den här, den här, den här och den här

Tildas nya kläder

I helgen hade Gofisens lillasyster Tilda namnkalas, mycket stämingsfullt och väldigt gott fika. Vi rullade därifrån.
 
Tilda fick ju såklart en mjuk present av mig. Eller, jag gjorde faktiskt en riktig luring och packade in kläderna i en kartong. Tur att hon bara är ett halvår gammal och inte har möjlighet att känna (visa?) besvikelse över att den hårda presenten egentligen var mjuk.
 
Jag har fotograferat mina tyger och ska lägga upp dem här på bloggen så snart som möjligt, så att ni som är intresserade av att beställa mysdressar får lite tygförslag. Information om priser finns här. Och fler varianter på dressar hittar ni här.

Hjälpa varg

Någonting som egentligen inte alls har med en syblogg att göra. Men som för mig är viktigast i hela världen.



Vargen är sjuk. Eller, sjuk och sjuk, hon dricker kopiösa mängder vatten. Och hon har blivit testad för i princip allt. Det är inte diabetes, inte livmoderinflammation, inte addisons, inte cushings, inget fel på njurar och inget fel på levern. Inga tester visar att någonting är fel. Det är inte gjort något ultraljud på livmoder och urinblåsan. Vilket veterinären tycker är nästa steg, men då inga tester visar på någon infektion så är det inte så troligt att man får ut något av det heller.

Det har smugit sig på, förra sommaren började det lite smått. Jag började sova med öppen sovrumsdörr för att hon väckte mig om nätterna och ville ut i köket och dricka. Men nu i sommar har det eskalerat ordentligt och hon tömmer vattenskålen flera gånger om dagen, därför har jag varit hos veterinären med henne och tagit alla dessa prover.

Jag har varit lite klanting och inte redan från början mätt hur mycket vatten hon dricker. Men urinproven visade att urinet var väldigt utspätt, så det var inte bara inbillning. Från och med förra veckan har jag börjat mäta mängden vatten hon dricker. Enligt veterinären bör hon inte dricka över 2,5 liter/dygn. Hon har klarat sig under den mängden och snittar ungefär 2 liter/dygn. Men, det är fortfarande alldeles för mycket.

Jaha, varför skriver jag det här på en syblogg undrar ni ju nu. Ja, för att jag hoppas att någon av er kära läsare har erfarenhet av något liknande och kan vara till hjälp.

Det som också ska nämnas är att hon är 13 år, 13,5 närmare bestämt, så det är en gammal dam. Men verkar må bra annars. Folk frågar ofta om hon är en valp. Hon kan vara riktigt flamsig ibland när man är ute och promenerar, för att nästa dag verkligen bete sig som den gamla tant hon är, såsa på och verka stel i kroppen. Jag ger henne glukosamin.



På favoritplatsen, balkongen. Det är riktigt svårt att förklara för henne att det inte går att ha balkongdörren öppen jämt så hon kan ligga där ute året om.



Doris busar med Boris. Kanske inte så konstigt att folk frågade om jag var ute och gick med två valpar här om helgen, och höll på att snubbla ner i diket när jag berättade att den ena är 13 år och den andra är 6 månader.
 
Uppdatering 131016:
 
Nu är det gjort ultraljud på magsäck, njurar och tarmar, men ingenting såg konstigt ut. Har även gjort fler tester på blod och urin utan att hitta något.
 
Drickandet kommer och går, vissa dygn över 4 liter, andra dygn "bara" ungefär 2 liter. Vardagen är lite svår att få ihop då hon på sina 4-liters-dygn vill gå ut väldigt ofta, både dag och natt. Som tur är har jag världens bästa föräldrar som ställer upp i vått och torrt. Och även världens bästa Janne som också gör allt för att hjälpa till med Doris. Tack!
 
Vi har börjat misstänka att drickandet kan ha med hennes oroliga mage att göra, så nu testar vi att behandla henne med Andapsin, magsårsmedicin. Och hoppas, hoppas att det hjälper!
 
Uppdatering 131022:
 
Andapsin verkar inte ge något resultat. Så nu ska vi testa behandla henne med Minirin, ifall det är så att hon har diabetes insipidus. Hoppas hoppas att det är så, för vad jag läst mig till så är inte den sjukdomen så väldigt farlig och den går att behandla. 

Pengar växer visst på träd

Iallafall om jag får bestämma.



Och det får jag ju.

Tyvärr hade jag så bråttom att jag hann göra färdigt trädet och slå in det i cellofan innan jag kom på att jag skulle fotografera. Så går det när allt jag gör helst ska vara färdigt igår.



Hann iallafall fota när jag sprayade grenarna (de var ju tvungna att torka). Där jag stod ute i mörkret och kände mig som en riktig värsting med sprayburken i högsta hugg. 

Jag sprayade alltså två grenar med silverfärg. Stack fast dem i frigolit som jag tryckte ner i en kruka, täckte med aluminiumfolie och hällde på några enkronor. På grenarna fäste jag tjugor vikta till blommor med silvriga gem.

Varför i allsindar har jag då byggt ett pengaträd undrar ni ju nu, ja varför inte? Jag kan då komma på flera olika anledningar.



En av dem är att i helgen har Fredrik och Carola gift sig, och de önskade sig ett bidrag till bröllopsresan istället för presenter. Men hur kul är det att ge ett kuvert med pengar? Mycket roligare att ge bort ett träd. Hur kul det var att få vet jag inte. Men om de placerar det rätt kanske pengarna växer.



Jag sydde mig såklart en klänning också. Eller egentligen två, men nöjde mig med att ha den ena på mig.



Vid nästa fototillfälle hade Janne fått på sig skjorta och kavaj och jag fått av mig sjalen. Ska försöka få bättre bilder på klänningen och lägga upp här sedan.





Brudparet ser ju väldigt glada ut, om det var för vår present eller om det var själva giftemålet vet jag inte.

Syprojektet XII

Nu är det såhär, att jag har sytt en tröja, igen! Om ni kollar igenom mina kategorier så ser ni att tröjor är lite av ett favoritplagg jag syr. Kanske mest för att det är ju de som går fortast, och används mest. Varje dag faktiskt. Ja missförstå mig inte nu, jag använder ju såklart byxor varje dag också. Men där blir det betydligt mindre variation. Lite, "undra vilka svarta jeans jag ska ha på mig idag". 
 
 
 
 
Den här tröjan vet jag egentligen inte riktigt om man kan kalla tröja, det är med som ett tygstycke med ett hål i, och någon liten söm, för att den ska sitta på plats.
 
Hur gör man då?
 
Jo, man köper sig ett paket öljetter, 20cm vliseline och 70cm viscosetrikå. Har man ingen tvillningnål, ja då köper man sig en sådan också.
 
 
Låter tyget ligga dubbelvikt, med stadkanterna mot varandra. Klipper bort stadkanterna. Klipper längs den vikta kanten. Ser till att det är rakt och snyggt, mina mått färdigfriserat och tvättat (visst tvättar ni väl alltid tyget innan ni sätter igång och syr?) blev: 66cm x 81cm.
 
 
Låter delarna ligga kvar på varandra, viker på mitten och markerar hur halsringningen ska se ut. Klipper nackringningen genom båda tygerna, men tar bort ena stycket då det är dags att klippa framringningen.
 
 
Lägger ut delarna rätsida mot rätsida, overlockar ihop axelsömmarna. Klipper remsor av vliselinen, ca 1,5cm breda. Pressar fast dessa 2 cm in längs hela sidorna, på avigan.
 
 
Viker in de två cm som hamnar utanför vliselineremsan. Syr de fållarna med tvillingnål. Syr även halsringen med tvillingnål. Markerar ut var öljetterna ska fästas (jag satte dem med 6cms mellanrum). Gör hål med en håltång, ordenligt mycket mindre än öljettens innermått då tyget är töjbart. 
 
 
Viker och pressar upp fållen nertill, och syr även den med tvillingnål (väntade med detta moment för att se så det blev lagom mycket kvar nedanför sista öljetterna, fick klippa bort ca 3cm). Slår fast öljetterna, jag tog hjälp av helgens besökare Chihuahuavalpen Boris, det gick sådär.
 
 
När alla öljetterna är på plats, alla 40, markera var sidsömmarna ska sys. Jag gjorde dem 25cm från mitten, 23cm från axelsömmen och sydde dem 12cm långa. Där får man tänka till lite och ändra måtten beroende på kroppsbyggnaden på den som ska i tröjan. Och sedan, voala!
 
 
Materialet jag använt är en gåva från Ohlssons tyger och det här inlägget är ett samarbete med Tygbloggen.

Namnbyxor

Såhär fin är Joline i sina födelsedagskläder, när hon premiärar på dagis.
 
Ni minns väl dem?

Knäppa dödskallar 2.0

Fick beställning på en dödskalleväska. Superkul. Men nu måste jag erkänna att jag är lite trött på att sy fast knappar. Så trött att nu höjs priset till 1000 kr.
 
Det vore väl inte mer än rätt. Första väskan var nämligen gratis, (ja alltså, jag betalar ju inte mig själv för att sy till mig själv, (blir så bökigt med bokföringen)). Andra väskan kostade 500 kr. Så en tredje borde ju rimligvis kosta 1000 kr. Blir det sedan en fjärde väska, ja då börjar vi ju snacka lönsamhet här.
 
Gjorde även insidan likadan. 
 
Okej, vem försöker jag lura, klart jag syr en till för en femhundring!

Rosa, igen

Sydde en tröja av en trikåstuv.
 
Den höll dock på att få åka ner i stuvlådan igen. När jag kom till jobbet här en morgon, (alldeles för varmt klädd för cykelturen dit i 190km/h) slängde jag av mig tröjan på kassadisken medan jag beställde varor (innan öppning). Då chefen får syn på den undrar hon, "Vet du någonting om den här stuven?" "Ja, det vet jag, den blev en tröja i går kväll."
 
 
 
Jag gjorde en väldigt simpel modell utan fållar i ärmslut och nertill. Av den enkla anledningen att jag inte hade någon tråd i rätt färg. Gjorde en liten muddkant i halsringningen för att slippa synlig söm där också.