Syprojekt babyspecial V

Den här gången har jag sytt ett babygym, ett riktigt roligt projekt som är mycket enklare än det ser ut. Jag har använt mig av fyra olika lapptäckstyger, finns både på metervara och i stuvlådanOhlssons. Dynan är vändbar och jag har både sytt och köpt färdiga hängen. 
 
 
 
 
Bågarna har jag knutit ihop på mitten med satinband.
 
 
Gymet går även lätt att ta isär så det inte tar så stor plats att förvara.
 
 
Inköpslista:
 
Såhär gjorde jag:
 
    
 
Jag använde rockringen som mall, ritade ungefär 4 cm utanför, klippte runt. Använde det tyget som mall och klippte ut likadant i andra tyget och i två lager vadd.
 
      
 
Jag lade vadden underst och de två tygerna ovanpå, räta mot räta. Sydde runt med ungefär 3 cm sömsmån. Lämnade en öppning att vända genom. Vände.
 
      
 
Sydde igen öppningen förhand. Markerade mitten på dynan och mitten igen, alltså i fjärdedelar.
 
      
 
Sedan var det dags att kapa rockringen, tror att dom allra flesta har en skarv som är lätt att ta isär. Den jag använde hade en omkrets på 257 cm, jag ville ha ena böjen 5 cm längre än den andra så jag kapade på 131 cm (andra blev då 126 cm). Jag använde en vanlig såg. 
 
      
 
Tyget som jag sydde runt bågarna klippte jag 12 cm breda och 150 cm långa remsor. De tyger jag använde var inte nog breda så jag gjorde skarvar i 45 graders vinkel för att få dem så osynliga som möjligt.
 
       
 
Klippte ut samma mått på remsorna i ett lager vadd. Markerade mitten. Mätte ut var jag ville ha banden, satte fyra stycken på varje båge med 13 cm mellanrum. Banden gjorde jag 8 cm långa.
 
      
 
Vek dem på mitten, nålade och sydde fast på markeringarna. För att lättare kunna vända tygremsorna så använde jag ett bomullsband som jag sydde fast i ena kortsidan. (Viktigt att sy fast ordentligt så att det verkligen sitter när man drar i det.)
 
      
 
Det lät jag löpa inuti remsan när jag sydde ihop räta mot räta. Man måste se till att bandet är nog långt så det sticker utanför.
 
        
 
Sedan är det bara att dra i snöret så att "ormen" vänder sig. Upprepa samma procedur med den andra remsan. Bestäm vilken färg som ska vara överst och trä den "ormen" på den längre bågen.
 
      
 
Se till att lika mycket sticker utanför på var sida om bågarna. Sy en raksöm så nära bågen det går. Markera och klipp av så att det är 6 cm långt från sömmen. 
 
        
Vik in och sy raksöm på alla fyra sidor. Gör hål.
 
      
Och tryck fast tryckknapparna. Underdelen på bågarna och överdelen på plattan där du tidigare markerat fjärdedelar. 
 
      
 
För att göra dynan vändbar kan man sätta tryckknappar från andra hållet också, jag satte dem mitt emellan de tidigare knapparna och även dem på varje fjärdedel av dynan.
 
 
Jag valde att både sy egna figurer och köpa färdiga att hänga i gymet.
 
 
Såhär gjorde jag stjärnorna:
 
      
 
Räta mot räta, lade in karbinhaken överst och sydde ihop med smal sömsmån. Lämnade en öppning i botten. Klippte av hörn och gjorde jack i sömsmånen enligt bilden.
 
      
 
Vände. Fyllde med lite vadd, sydde igen vändhålet för hand. 

 
Färdigt!
 
Kan inte bebis också vara färdig och komma ut snart. Börjar bli trött på att vänta nu. Vecka 40+4..
 
Det här inlägget är ett samarbete med Tygbloggen och materialet är från Ohlssons Tyger. 

Syprojekt babyspecial IV

Då var det dags att sy filtar till bebisen, det har jag hört av många nyblivna föräldrar att filtar kan man inte ha för många av. Sedan tycker jag det är ett perfekt syprojekt om man inte är så van att sy, det är nämligen väldigt enkelt. Jag har valt att visa två svårighetsgrader på filtsömnad. Båda filtarna har jag sytt i mjuk bomullstrikå, det finns massor med olika färger och mönster att välja mellan här. Dessutom är det superpris på många av tygerna!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inköpslista:
Eller till den enklare varianten:
 
Såhär gjorde jag: 
 
     
 
Vek ena tyget på mitten, klippte isär. Då blir filten ungefär 75 x 75cm stor. Vek filten på mitten igen, använde samma hörn som till skötbordsfilten, se här hur jag gjorde det. Klippte runda hörn med hjälp av mallen. 
 
      
 
Vek på mitten igen och klippte resten av hörnen. Så var ena sidan av filten klar, använde den som mall och klippte ut i det andra tyget. Jag lade tygerna aviga mot aviga, för det är ändå så jag syr ihop dem sedan.
 
      
 
Jag sydde overlock runt om, vill man kan man nöja sig så och filten är färdig. (Har man ingen overlock går det lika bra att sicksacka runt). Men jag ville ha min lite mer arbetad så jag använde trikåsnedslå runt om. Snedslån pressade jag på mitten.
 
      
 
Och lade den runt kanten på filten, sydde runt om. Lämnade en bit i början och klippte snedslån på skrodden för att få en snygg skarv. 
 
      
 
Även den metoden berättade jag om när jag förklarade hur jag sydde skötbordsunderlägget. Kolla här.
 
 
Färdig!
  
Och hur jag gjorde den enklare varianten:
 
      
 
Klippte ut på precis samma sätt, men lade istället delarna med rätsidan mot varandra innan jag overlockade ihop. Lämnade en öppning på ungefär 10 cm för att kunna vända filten.
 
      
 
Vände genom öppningen, pressade ut sömmarna, nålade igen öppningen och sydde med tvåstegssicksack runt.
 
 
Färdig!
 
Det här inlägget är ett samarbete med Tygbloggen och materialet kommer från Ohlssons Tyger.

Gravidbyxor

Kommer ni ihåg dom här? Då minns ni kanske att jag lovade visa dom andra gravidbyxorna jag sytt. Nu med endast en vecka kvar till BF kände jag att det var dags att fota byxorna medan jag fortfarande har en mage som fyller ut mudden. Lite skillnad på magen också, från när jag fotade jeansen i vecka 23. Men det är alltså sydda i samma modell. Beskivning på mudden hittar ni här.
 
 
 
 
 
Dom här är sydda i strechtwill och med bomullstrikå som mudd. 
 
 
 
 
 
Dom här sydde jag i en tunn bomull med lite elastan i, alldeles för tunn till byxor så efter man har haft dom på nån timme blir dom jättestora. Alltså har jag knappt använt dom. Mudden är av viscosetrikå.
 
 
 
 
Dom här sydde jag först av alla, i ett väldigt strechigt polyestertyg. Har hållit formen jättebra men blivit lite noppiga. Jag hade först vanlig muddväv upptill men tyckte det var klumpigt så jag bytte till bomullstrikå istället. Det blev en klar förbättring och det är nog dom här byxorna jag använt mest av alla.

Fjants onepiece

 
 
 
      
     
 
Alla dessa fina trikåtyger blir ju så otroligt söta babykläder. Nu tycker jag det är dags för Fjant att komma ut, annars svämmar garderoben snart över!

Syprojekt babyspecial III

Nu börjar det närma sig beräknad förlossning för mig så jag tyckte det var det dags att sy en amningskudde. Innerkudden sydde jag av vit lakansväv och fodralet av det här fina bomullstyget. Jag fyllde kudden med kuddstopp och sydde i en dragkedja i fodralet så det ska vara lätt att ta bort och tvätta. Som vanligt tvättade jag tygerna innan jag började klippa ut och sy.
 
 
 
Nu passar den ju inte så bra runt magen medan bebis fortfarande ligger kvar inuti, men förhoppningsvis försvinner det mesta av magen efter förlossningen.
 
 
 Inköpslista:
Såhär gjorde jag när jag konstruerade mönstret:
 
         
 
Jag letade fram några runda saker med olika diameter att använda som mallar, dels en tunna fran Ikea med diameter 30 cm sedan två olika storlekar på tallrikar 26 respektive 20 cm i diameter. Dessa använde jag enligt bilderna. Jag har inga mått på var jag ritade rundlarna utan där får man känna efter hur man vill ha det. Det man kan tänka på är att hålet i mitten ska passa bra runt magen
 
    
 
När jag ritat rundlarna ritade jag en linje runt och klippte med en centimerters sömsmån.
 
 
 
Här har ni en tydligare bild, om än väldigt ful. Jag använde fyra av största rundeln, och två vardera av de mindre.
 
När mönstret är klart är det bara att sätta igång med tillklippning och sömnad:
 
 
      
 
Jag började med att lägga mönstret på det enfärgade tyget, som jag lagt dubbelt. Klippte runt. Använde sedan det att lägga på det mönstrade tyget, även det dubbelvikt. Nålade ihop den enfärgade kudden räta mot räta.
 
      
 
Sydde med en pressarfotsbredds sömsmån. Lämnade öppet i smalaste kortsidan för att kunna vända, klippte jack i sömsmånen i inre kurvan. Vände.
 
      
 
Fyllde kudden med lagom mycket vadd och insåg att jag gjort kudden lite för lång, mätte hur mycket, vek in och nålade.
 
      
 
Syddde en söm (här är det inte så viktigt att det blir snyggt, kommer ändå inte att synas). Lade mönstrade kuddelarna räta mot räta. Mätte in lika mycket som jag tog bort från enfärgade kudden på den mönstrade och använde mönstret för att få fin rundning.  
 
      
 
Klippte sedan bort överflödiga tyget. (Ändrade även på mönstret, kan ju hända att jag vill sy fler). Lade dragkejan där jag ville ha den, har sett andra som sytt amningskuddar har satt dragkedjan i innersömmen, jag ville ha min i yttersöm så den inte skulle skava. Markerade med nålar där dragkedjan ska börja och sluta på båda delarna.
 
      
 
Sydde en sicksack där dragkedjan ska vara, började ungerfär 5-10 cm innan första dragkedjemarkeringen och slutade lika långt efter sista. Alltså en sicksacksöm på varje tyg.  Jag valde att använda en dold dragkedja, tycker resultatet blir så mycket finare och dessutom är den enklare att sy fast än en vanlig bara man har rätt pressarfot. Många symaskiner följer det med när man köper, men min fick jag köpa till separat (har en Pfaff Creative 2.0) har för mig att den kostade under hundringen, klart värt det.
 
      
 
Lade dragkedjan räta mot räta med tänderna inåt som på bilden. Sydde raksöm längs dragkedjan så långt det gick, pressarfoten har två spår under som dregkedjan ska löpa i och gör att sömmen hamnar väldigt nära tänderna. Lade andra delen av dragkedjan på andra tygstycket likadant och sydde även där.
 
      
 
Sedan stängde jag dragkedjan, bytte till vanliga pressarfoten och sydde ihop tygerna både framför och bakom dragkedjan, lika långt som jag tidigare sicksackat. Öppnade dragkedjan igen (för att kunna vända fodralet).
 
      
Efter det overlockade jag runt hela kuddfodralet. Har man ingen overlock så syr man ihop med raksöm och sedan sicksackar man sömsmånen. Sedan var det bara att vända fodralet.
 
      
 
Trä i innerkudden och stänga dragkedjan. Klart!
 
Det här inlägget är ett samarbete med Tygbloggen och materialet kommer från Ohlssons Tyger.