Syprojektet V

Den här gången blev mitt syprojekt en snabbslips, eller egentligen två. I dessa tider är det inte så dumt att slipsen går snabbt att sy. För nu börjar det ju bli lite brådis om slipsen ska bli färdig till balen. Och man vill ju såklart att slipsen ska matcha klänningen. Som tur är så finns duchessen i en hel mängd med färger på Ohlssons tyger, så det borde gå att ordna.
 
Om det nu inte är så att ni sydde kläningen i det här rostyget och det blev ungefär en tjugo/tjugofem centimeter bred remsa kvar? Använd då den istället, det gjorde jag:
 
Rita upp ett 150cm långt streck, rita ut 10cm i en rät vinkel i början av strecket. Markera vid 50cm, mät ut 5,5cm i rät vinkel och gör en markering, markera vid 60cm, mät ut 4,5cm och gör en markering, markera vid 70cm och mät ut 4cm, markera vid 80cm och mät ut 3cm, markera vid 90cm och mät ut 3cm. Dra sedan en linje längs markeringarna. Låt resten av linjen (efter 90cm) fortsätta vara 3cm från första strecket. Lägg till 1cm sömsmån (längs första strecket).
 
Egentligen ska slipsar klippas på diagonalen. Men det struntade jag i, och lade den mot vikt kant längs trådrikttningen. Dels på grund av tygåtgången och dels för enkelhetens skull. Resultatet blir nästan lika bra, slipsen blir inte riktigt lika följsam, men vem tycker slipsar är bekväma ändå?
 
Vik tyget och nåla fast mönsterdelen längs den vikta kanten. Klipp ut. Lägg valfritt band mitt på rätsidan av tyget, nåla fast i smala kortsidan (hjälpmedel för att vända slipsen sedan). Nåla ihop långsidorna med varandra, räta mot räta. Låt bandet ligga inuti. Markera 6cm upp längs bredare delen av långsidan (hälften av bredare kortsidan +1cm sömsmån) här ska långsidesömmen börja. Markera 2,5 cm upp längs smalare delen av långsidan (hälften av smala kortsidan +1cm) Sy ihop långsidan. Sy kortsidorna från kant till kant.
 
Pressa isär alla sömsmåner. Leta upp det fastsydda bandet och dra det genom den stora öppningen så att slipsen vänder sig. Klipp bort bandet, så nära kanten som möjligt, vänd ut och in och pilla loss bandets sömsmån. Peta ut hörnen, med hjälp av en sax eller något annat spetigt.
 
Ordna till slipsen så sömmen hammar mitt på, och pilla till ändarna så att de ser ut som på första bilden och pressa. Pressa sedan hela slipsen från undersidan och se till att sömmen hamnar i mitten. Klart!
 
 
Ja, och eftersom snabbslipsen gick så snabbt att göra slängde jag ihop en till av lila duchesse:
 
 
På den fick jag en bättre bild hur ändarna ska se ut innan man vänder slipsen.
 
Och baksidan efter den är vänd.
 
Så var det ju slipsknuten. Hittade en bra beskrivning på en Windsorknut på tuben, sökte bara "hur man gör en slipsknut".
 
Fast det är klart, man kanske hade ett gäng möss till hjälp med klänningen, då fixar de säkert slipsen också.
 
 
Detta inlägg är ett samarbete med Tygbloggen och sponsrat av Ohlssons tyger, allt material är en gåva därifrån.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback