Sommaren är tillbaka

Men risken är nog att det var sista barfotadagen för i år.

Exorcisten?

Snälla matte, säg varsågod någon gång då.

Förvandlingen del VI

Jag vet inte om det här rummet har genomgått en sådan stor förvandling, vi har ju bara fyllt det med grejer. Men det fick gå under den här rubriken ändå. Tapeterna tyckte vi dög till ett pysselrum, trots att den som tapetserat verkar ha haft en väldans otur. På fondväggen misstämmer mönstret och takskarven är ojämnt i hela rummet. Men det är skönt att det inte gör ont i hjärtat att borra i väggarna där, för det har blivit en hel del sådant.

Trådskåpen kan ni se mer av här.

Doris är toknöjd med kuddarna som jag äntligen tagit mig tid att sy färdigt.

Nakenchock. Förlåt att jag fotade när du stod där naken Diana.

Mamma har sytt fina kåpor att ha över maskinerna som jag fick när jag fyllde år.

Trotjänarna. De jobbar hårt och klagar sällan.


Bakom draperiet gömmer jag alla tyger och tillbehör. (Och den fula fondväggen). Även gardinerna döljer lite förvaring.

Ohlssons tyger-pås-blomma.

Du och jag, Rob Halford

Så länge man kan få tag på en skjorta för under hundralappen ska jag ha en väldigt bra idé innan jag syr mig en. Med tanke på allt jobb det är. Däremot kan man ju fixa till färdigsydda skjortor.

Den här skjortan fyndade jag på HMs sommarrea. Med några svarta nitar längs okets nederkant och på bröstfickan blev den lite roligare.

Kökslampan

Det här projektet har varit på gång länge. Ramen sågades till samtidigt som ros-tavleramen och de röda kablarna med tillhörande stora glödlampor inhandlades i samma veva. Men där stannade det.

Såhär har det sett ut sedan dess.

Men så gick jag en sväng på Clas Ohlssons här i veckan och hittade de här fina glaslamporna. I dem byter man bara ut ljuskällan när den går sönder. Mycket smidigare än att behöva köpa nya gigantiska glödlampor hela tiden. Så efter ett: -Du Nicklas, vet du vad jag tänkte.. så fick projektet fart igen.

Ja, vi ska fästa fast den vita kabeln i taket.

Där uppe där det är tänt, där har jag släckt. Höhö.

Men vad är det där?

Det ser ut som en varg.

Tada!

För att ha någonting att ha till väskan så sydde jag en kofta också. För jag har ju inga andra kläder i lila (?)
 
Det är alltså lila i koftan, det syns tyvärr inte så bra på bilderna. Jag lät dragkedjan gå hela vägen bakom nacken, tyckte det blev lite tufft. Till koftan har jag använt en stuv, en dragkedja och lite svart muddväv.

Det är jag och Maria Montazami

Jag har en plan för den lila tofsen.

Den planen ska färdigställas NU.

Ett till vaxduksprojekt

Jag har klippt till två löpare av textilvaxduk. Nu kan vi grisa med maten hur mycket som helst.

Väggförvaring

Alltså jag ska inte förvara väggar utan jag ska förvara saker på väggen.

Vi gör vårt bästa för att täcka väggarna inne i badrummet. Våtrumstapeten där inne är förskräckligt ful. Har länge funderat på att sy en sådan här, men inte riktigt kunnat bestämma vilken färg den skulle bli. Så dök den här vaxduken upp på jobbet, med samma färger som duschdraperiet. Kunde ju inte bli mycket bättre.

För att få stabilitet i fickorna har jag klippt sönder bordstabletter som jag lagt in mellan tyglagren. Till upphängningen slog jag i två stora öljetter.

Sydde fast en resår för att kunna förvara sminkpenslar på ett smidigt sätt. Den visste jag inte riktigt var jag ville ha så jag sparade det till sist. Dumt. Var krångligt som tusan att få dit den. Ska jag sy någon fler så är resåren bland det första jag syr dit.

Har du bröd?

Jag hade bara tänkt äta brödet.

Men det är väl bäst att äta påsen också. Det är ju nyttigt med fibrer.

Goda vänner ger man ett handtag

Det börjar dra ihop sig till premiärbastande i Rutvik. Elli och Johans bastubyggande är snart färdigt. Jag frågade Johan när det skulle bli premiär, då svarar han att en första premiär för de som hjälpt till blir nog ganska snart. Okej, jag fattade vinken, jag skulle inte få basta än på ett tag. Men på sätt och vis har jag ju hjälpt till, jag har ju importerat arbetskraft från Gotland. Men nej, det dög visst inte som argument.


Så igår tog vi på oss målarkläderna och åkte ut och hjälpte dem måla relaxrummet vitt. Jag som inte ens gillar att basta.

Men vi fick en riktigt god middag och Doris fick leka med sin bästa vän Maja. Eller vän och vän. Maja är den enda hunden som lyckats charma Doris.

Och det där handtaget då? Det fick de ju faktiskt av mig och Marie när de flyttade in i huset.


Periodare

Jag har en förmåga att snöa in på färger. Just nu är det rött som gäller.

Det här armbandet gjorde jag för längesen, i en annan röd period. Pärlbandet och skinnimitationsremmarna är från Ohlssons. Rosorna och stjärnan har jag pillat loss från några reaörhängen. Stjärnorna var svarta men jag målade ena sidan med rött nagellack. Ringar och lås är från Panduro. Kan vi få Panduro till Luleå? Tack.

En till galge upptagen

Börjar ha ganska många sådana här koftor nu, men jag gillar modellen de är perfekta att ha på jobbet. Den här har jag sytt av en tunn stuvbit.

Lortfia

Snälla matte släpp in mig. Ser du inte jag är knappt blöt efter badet, jag har ju torkat mig i sanden.

Röda brallor

Såg ett par skitsnygga byxor i skinnimitation på Gina Tricot. Men hur skönt är det med plastbyxor? Jag sydde mig ett par liknande i ett lite glansigt byxtyg från Ohlssons istället.

Byxorna på Gina hade kalsongsömmar fram. Det ska gå att göra med min overlock, men jag har inte testat så jag valde en dekorsöm på vanliga maskinen istället. Det blev snyggt, men det gick nästan en hel trådrulle till dem.


Ikväll kör vi tjejkväll.

Lerinpackning av tassar, ben och mage fixade vi på promenaden.

När vi kom hem blev det en avslappnande gurka på nosen. Gör väl kanske mer nytta på ögonen, men vad bryr sig Doris?

Där står du med lång näsa

Ni må reta mig för att jag hamstrar tyg och sybehör. För att jag envisas med att kolla gardintillbehör-sortimenten i alla möjliga butiker. Och för att jag går igenom realådor för att hitta roliga spännen och annat som går att sprätta loss och använda till något syprojekt. Det finns ganska mycket att reta mig för.

Men ni ska veta hur roligt det är att skapa när det finns resurser hemma.

Till gårdagens projekt behövde jag bara köpa flytvästband. Eller jag köper faktiskt spännremmar istället, mycket billigare.

Meterpriset blir 5:80 kr. Lagom.

Vad fanns hemma som behövdes då?
  • Gardintyg med rosor på
  • Nitar
  • Röd dragkedja
  • Röd lakansväv
  • Magnetlås
  • Golvplast
  • Mellanlägg
  • Resår
  • Svart och röd tråd
  • Gardinringar

Och vad blev det?


Iron Maiden-helgen del III

Söndagen steg vi upp före fan och packade in oss i Therese mammas Renault Clio, som hon så snällt lånade ut. Att hon bara vågade efter all otur vi haft med bilar.

Var hamnade vi då?

Vi var bland dom första på plats. Tur att Therese har en köbarometer-app i sin iPhone. Hur skulle det annars gått?

Kolla, ordentlig vegetarisk mat. Ullared vs. Ikea 1-0.

Det blev en del fynd, men då Clion inte riktigt klassas som storbli så fick vi hålla tillbaks lite med shoppingen.

På väg tillbaka från Ullared stannade vi till på Freeport, en stor outlet i Kungsbacka. Där fyndades det en också en hel del.

Som tack för lånet åkte vi genom en biltvätt innan vi lämnade igen bilen. Vilken service det var, stod en kille utanför och skruvade loss antennen och sprayade på avfettning. Han fick nog någonting att berätta på fikarasten sedan, ofta man åker full bil genom en biltvätt. Eller, det kanske man gör? Packar in alla vänner som får plats och drar till biltvätten.

På kvällen såg vi Metallica. Men vi hörde dem inte så bra då vi var en bit ifrån, högt uppe i en skyskrapa.

Där var det ingen dålig utsikt. Inte alls. Hissen upp var av glas och gick på utsidan av huset. Värsta åkattraktionen, men det blev inget fritt fall. Som tur var.

På måndag morgon fick vi veta att våran bil skulle bli klar till lunch. Så vi hann med båten. Synd bara att Sabina blev kvar i Göteborg då deras bil inte skulle få ny växellåda förns i slutet av veckan.

Iron Maiden-helgen del II

Lördagen:

Vampyrfilm och ostkroksfrukost.


Okej, vanlig frukost också.

Efter vi latat oss ett tag åkte vi och mötte upp Ida och Stefan på en pastarestaurang.


Sen blev det Liseberg. Skulle ju egentligen dit på torsdagen, men det kom något emellan. En trasig växellåda.

Vi åt glass. För vi var inte alls mätta efter pastamiddagen. Inte alls.

Stefan visade hur man fixar te utan vatten.


Vi åkte Flumeride, hur skoj som helst. Vi blev inte så fasligt blöta, trots att vi satte tyngst längst fram.

Stefan och Ida avslöjade en hemlighet, Stefan väntar barn.

"Fågelholken", ropar Therese och tar ett foto. Det var visst bara jag som fattade att vi skulle se ut som fågelholkar.

På nästa bild log jag istället. Bäst att anpassa sig.

Vi åkte Lisebergsbanan också, men där var det ingen som kom åt att fota oss. Massor med folk sträckte upp händerna i luften under åkturen. Det tyckte jag var märkligt, en annan var ju tvungen att ducka när vi åkte under träd och sådant.

Nicklas sköt.

Vilket resulterade i flera små mjukisdjur. Som han så snällt gav till mig.

Men jag ville ju hellre ha godis. Det gick sådär.

Fast Stefan vann sig en påse, se så glad han blev.

Det var en rolig dag. Synd bara att det var så mycket folk, det var ungefär 45 minuters väntetid till alla åkattraktioner.

Iron Maiden-helgen

Även kallad "Vi hade i alla fall tur med vädret". Anledningen till det är biltrubbel, Elias ringde bärgare två gånger inom loppet av 24 timmar.

När vi piggnat till efter midsommarfirandet i Hedemora ställde vi in gps:en på Onsala och gav oss iväg. När vi börjar närma oss Örebro säger Nicklas, "Det känns som att vi är påväg norrut." Och strax efter avbryts cd-lyssnandet för nyheter. "Välkommen till Samenytt", säger hallån. "Vi börjar med att i Pajala..." Hade Nicklas rätt? Var vi påväg norrut? Nej, för strax därefter fick vi lokala nyheter från Örebro, puh.

I Onsala hälsade vi på min morbror Ola och hans fru Vivi. Där hade vi några lata dagar, solade och badade i deras pool. Var en sväng in till Göteborg och spenderade en dag på Stoff och stil.

Kan man göra annat än köpa?

På torsdagen hämtade vi upp Marie och Anders på Landvetter och skjutsade dem till vad som skulle bli Anders nya bil. En Skoda, men fin ändå. Sedan tog vi oss en andra runda på Stoff och stil innan vi letade oss hem till Therese i Frölunda. Där blev vi välkomnade med rosévin. Dit skulle även Sabina och Elias komma och vi skulle gå på Liseberg. Men ankomsten blev fördröjd en sisådär fem sex timmar då deras bil gått sönder efter vägen. Bärgare nummer ett.


När de väl dök upp fick de också lite vin och sen åkte vi in till Avenyn och gick på Hardrock café istället. Det skulle vara förfest inför Maiden där. Men det märktes inte så mycket utav det.

När vi skulle tillbaka hem till Therese beställde hon färdtjänst. Ett försiktigt sätt att säga "Fan vad ni är gamla"?

Fredagen körde vi igång med shopping på Frölunda torg, det var aningen större utbud där än här hemma i Luleå. Vi var där i flera timmar men hann inte ens med hälften av alla butiker.

Sedan blev det ännu mer biltrubbel då hyrbilen skulle lämnas igen och Nicklas golf fick dricka bensin istället för diesel. Dricka som dricka kan man ju tycka, men nej det är rätt viktigt sånt där. Bärgare nummer två. Bilen fick spendera helgen på verkstaden medan vi gick runt i ovisshet om vi skulle ha någon bil att köra till Gotlandsfärjan på måndag eftermiddag eller inte.

Till middag köptes det skaldjur och trots allt biltrubbel så infann sig feststämningen ganska fort, jag menar, vi skulle ju på Maiden.

Det var Norsken, Tysken och Bellman. Nej, det var Gotlänningen, Göteborgaren och Norrlänningen.

Medan Sabaton spelade satt vi fulla av förväntan och fyllde oss med folköl.

Fick inga bra bilder på Iron Maiden då vi inte stod så nära och det var massa huvuden i vägen. Men fy tusan så bra de var.

För att se riktigt bra skulle man ha varit i Stefans längd, fast som han skelade såg han nog ändå inte så mycket.

Therese och Sabina hade sittplats. Hur jag lyckades fota dem när jag hade ståplats, de ni.

Ser ni oss?

Sabina och Steve Harris, samma frisör?

På hemvägen blev det kvällsfika.

Det här inlägget blev ju galet långt. Jag tar lördagen och söndagen en annan gång.


Jeansen

Jag har fått till det perfekta jeansmönstret. Äntligen.

Ska nog ta in dem lite vid knäna. Ser jag nu på bilderna.

Linningen har jag format väldigt mycket för att slippa glipan i svanken. Alla storrumpades problem. Satte dit några nitar på myntfickan och på ena bakfickan. En mönstrad lapptäcks-stuv blev fickpåsar. Det är ju insidan som räknas.

Grönt är fult

Men jag tycker att tröjan blev fin ändå.


På ärmarna har jag sytt fast organzaband med ett smalt ripsband, som jag såklart har hittat på jobbet. Köpte ett par meter för längesen, utan plan. Fungerade ju utmärkt till det här. Sydde inte fast det ända längst ner utan lät det bli lite rynk i ärmslutet. Så ni inte tror att jag klantat mig, menar jag.


Planen

Före:




Efter:


Jag klippte bort trycknapparna från armbanden och limmade fast dem på skorna. Alltså inte trycknapparna, utan resten av armbanden.

Tvättdags

Finn ett fel.

Var är vargen?


Oftast under sängen.

Nitad?

513 nitar för 120 kronor. Det är väl ganska lagom?


I svart och vitt, undra vad man hitta på med dem.

Inte ens jag pillar loss så här små nitar. Hela armbandet ska bli dekoration på någonting. Jag har en plan.

Vad blev det till Lulekalaset då?


Överdelen är sydd i ett "volangtyg" som vi fick in i ett 19kr/metern-parti i vintras. Det kunde jag givetvis inte låta bli att köpa av. Mittendelen med nitarna på är en hologramstuv av sådant där "visa-celluliterna-leggings-tyg". (Då vet ni precis vad jag menar va?) Nederdelen är av viscosetrikå.


Synd att det var så kallt ute att man var tvungen ha på sig kofta och jacka hela kvällen.

Har du åskledare? Nej, men jag har blixtlås.

Som sagt, flest dragkedjor när man dör vinner.

Jag tror det blev en sisådär 300 dragkedjor som inhandlades i Tygriket i november förra året. Igår bokade vi en resa dit igen. Ingen vet hur detta kommer att sluta.

Förvaringen då?

Det överblivna trådskåpet, såklart. Tack för alla tips!

Fast där ryms ju inte riktigt alla.

Pysslar i köket

Haha, det trodde ni va, att jag lagar mat. Ni alltså.

Jag byter ut handtagen på skåpluckorna. Såhär kan det ju inte se ut.

Sådär, mycket bättre. Biltema, där finns det att fynda.

Billiga nitar

Det här var mitt fredagsnöje. Tillverkning av outfit till Lulekalaset.

Sänglampan

Ännu ett hemmabygge. Med hjälp av trälister, tyg, en bit kartong och ledlampor har denna lampa blivit till.







Djuriskt

Från tygbit.


Till väska.


Passar på

Att sy ljusa plagg när jag bytt färg i overlocken. Det är faktiskt inte alls så jobbigt att byta tråd, men man drar sig för det ändå.

Den här stuven har legat på hyllan och väntat på att bli något ett bra tag nu. Det är tur att dom har tålamod, tygbitarna.

I ärmsluten sydde jag dit dragkedjor. Så minskade dragkedjslagret. Lite. Och tyglagret minskade. Lite. Det enda problemet är att utrymmet i garderoben också minskar. Mycket. Vem är det som stjäl alla galgar?

Jag anar ugglor som får kläder




Ni kan säga grattis nu

Se så fina löpare jag fick av mor i namnsdagspresent. Äntligen kan jag använda det turkosa porslinet i det röda köket.


Jag: Nu måste vi bjuda hem någon på middag!
Nicklas: Det får bli till vintern. Jag har inte tid nu, jag ska fiska.

Så vad säger ni, middag i vinter?

Sådärja

Nu har jag och Elias likadana, men jag valde att inte skriva mitt namn på min.


Fick frågan var jag köpt min tröja idag. Tycker det är lite pinsamt att säga att man sytt det man får beröm för. Men jag föreslog att hon skulle gå in på Ohlssons och köpa tyg.