Återbruk

 
Köpte så fina tavlor av min gamla klasskompis här för ett tag sedan, hon är så sjukt duktig på att måla. Men jag kunde inte riktigt hitta några bra ramar till. 
 
 
 
Tillslut hittade jag dessa på Röda korset för 35:-/st.
 
 
Och som ni vet sedan tidigare så är jag väldigt förtjust i att spraya saker, så jag köpte mig en burk med kopparfärg på Panduro.
 
 
Se så fint det blev i hallen.

Joels nya kläder

 
Lilla Saabtokiga Joel fick sig en liten välkommen-till-världen-present. Jag tror dock inte Joel är medveten om att han är Saabtokig än. Men med en sådan här pappa så finns det väl bara ett håll att gå för honom.
 
 
      
 
      
 
Tröjan applicerade jag gamla Saabloggan med krossad plysch, på samma sätt som jag brukar skriva namnen när jag gör namnbyxor. Halsringningen gjorde jag likadan som när jag sydde Nellys kläder, och nu har jag fått det bekräftat, halsringningen är jättebra. Det tycker iallafall Joels mamma.
 
  
 
Se så fin han blev. 

Hallmöbel

 
 
Nu har vår pall i hallen fått en lite makeover.
 
 
Såhär såg den ut före, jag och pappa snickrade ihop den av limträskivor för några år sedan, som jag sedan betsade. Såhär såg den ut tillsammans med den andra hallmöbeln vi gjorde.
 
 
Nu tyckte jag den hade blivit lite risig, och av Doris min att dömma så höll hon med.
 
      
 
Så jag spacklade, slipade, grundmålade och målade till sist två lager med blank lackfärg.
 
 
Beställde en mdf-skiva av Janne, med samma mått som överdelen på pallen. Som jag sedan klädde med skummgummi och tyg, men glömde fota under processen.
 
 
Den skruvade jag sedan fast på pallen.
 
 
 
 Så nu sitter vi väldigt skönt på pallen som passar bättre ihop med den blanka byrån som jag piffade till såhär.

Syprojekt XXVII

Som ni kanske märkt vid det här laget så är jag ganska förtjust i spets. Den här gången blev det däremot en lite ljusare variant än det jag sytt tidigare. Jag tänker mig att jag får ha några tuffa byxor till, så att jag inte ser allt för snäll ut. Jag har använt mig av två material, viscosetrikå och trikåspets
 
 
Jag gjorde en tröjmodell som jag sytt flera gånger tidigare, som jag fällde in en remsa spets i ryggen.
 
 
Fram är den väldigt enkel. Jag sneddade nederkanten lite så att tröjan är kortare fram och längre bak.
 
 
Halsringningen kantade jag med trikåsnedslå, tycker inte det blir så snyggt när man fållar spets. Ett alternativ är att bara använda snedslån bak och att fålla framstycket med tvillingnål, men jag tyckte att snedslån stämde så bra i färg så jag körde runt om.
 
Såhär gjorde jag:
 
 
      
 
För att få spetsdelen i ryggen ritade jag en rak linje 3 cm in på axelsömmen till 5 cm in från mitt bak i nederkant. Lade till sömsmån och klippte ut nya mönsterdelar. Klippte ut delarna i viscosejerseyn och i spetsen. 
 
      
 
Klippte även remsor av vliseline som jag pressade på viscosetyget längs axelsömmar och längs med spetsdelen innan jag sydde ihop dessa. 
 
      
 
Pressade sömmarna efter jag sytt dem, det är jätteviktigt att vara nogrann med det för att få ett proffsigt resultat. Snedslån som jag kantade halsringningen med formade jag med hjälp av strykjärnet innan jag nålade och sydde fast. Det roliga med snedslå är att man kan göra så snygga skarvar, som knappt märks.
 
      
 
När man syr fast snedslån får man vara väldigt noga så att man får sömmen på rätt plats både på rätan och avigan. När halsringningen var klar overlockade jag i ärmarna och sedan ihop sidorna.
 
 
   
 
Nederkant och ärmslut fållade jag med tvillingnål.
 
 
 
Allt material är från Ohlssons Tyger och det här inlägget är ett samarbete med Tygbloggen.

Kohud

 
 
Ni som hänger med mig på instagram @jagsyrminaegnaklader har ju redan sett min komatta, men inte hur jag gjorde den. Och jag förstår ju att ni legat sömnlösa för att ni undrat hur det gick till. Så varsågod:
 
      
 
Jag lade ut velbouren på golvet, skissade på hur jag ville att den skulle vara formad. Googlade efter bilder på kohudar för att få inspiration. Klippte ut ena sidan, vek dubbel och klippte ut resten.
 
      
 
Sydde ihop halkskydd på metervara med hjälp av ett bomullsband (omöjligt att sy utan något mellan pressarfot och tyg). Nålade fast kossan, klippte runt och sicksackade ihop. 
 
 
Klart!
 
 
Och vargen är som vanligt tacksam för allt nytt som läggs på golvet och tar genast plats.

Stjärnmössor

 
Albin och Nadjas nya mössor.
 
 
Med reflexnamn.
 
 
Vill du också ha en? För en tvåhundring blir du varm om öronen och det syns vad du heter även i mörker.