Från säng till soffa

 
Efter.
 
 
Före.
 
Okej, det här är egentligen bara kuddarna som blev över när jag bytte ut soffkuddarna i vardagsrummet. Som istället för i förrådet fick hamna på sängen i syrummet där de faktiskt visade sig passa bra. Där har de alltså stått i väntan på det perfekta tyget, sedan jag fixade i ordning den här
 
 
Jag sydde de nya fodralen lite mindre, för att få en längre och knubbigare kudde. Tyckte att det passade bättre.
 
   
 
Och såhär gjorde jag när jag trädde på de nya fodralen, mycket enklare med halkig plast runt. Och inte alls speciellt krångligt att ta bort när väl kudden är i fordralet.
 
 
Jag sydde en sängkappa som jag trädde över sängen, så att tygförvaringen under sängen inte syns. Ovanpå det lade jag bara en lös tygbit runt bäddmadrassen, så att det inte ska vara så besvärligt att bädda.
 
 
Det perfekta tyget då? Ja, det är ett möbelparti vi har på Ohlssons nu, för 49:-/m. Som hittat.

Dianas nya kläder

 
 
Se ett sådant fint fodral Diana fått.
 
 
Tyckte hon var lite väl.. grådaskig innan. Dessutom skar sig hennes gråa nyans med den nya soffans gråfärg. (Ni ska få se soffan i ett annat blogginlägg, finns en liten tjuvkik på instagram @jagsyrminaegnaklader för er som inte kan hålla er.)
 
 
Nu är dom mycket snyggare ihop. Och Diana slipper skämmas om hon får stå naken mellan provningarna.
 
 
Jag började med att sy ett fodral ungefär hur jag trodde det skulle se ut. Trädde på henne det avigt och nålade längs kroppen.
 
   
 
Sydde och klippte sömsmånerna. Halsdelen var det lite mer pill med, men gjorde samma princip där. Det krävdes några provningar och lite ändringar innan jag var helt nöjd.
 
   
 
Jag fållade nederkanten med sicksack så att sömmen blev stretchig, orkade inte byta till tvillningnål för att sy en snygg söm som ändå inte kommer synas. Trädde i ett tunt resårband och drog ihop allt som gick runt Dianas ben. Då hennes ben inte är användbart till så mycket annat än att stå på så gör det nog inget att "klänningen" är så tight att den inte går att gå i.
 
Tyget är en stretchig polyester, typ farmorskvalité. Köpt på Ohlssons för ungefär hundra år sedan.
 
 
Och hur ska du reglera storleken på henne nu då, tänker ni. Ja, det går ju faktiskt att klä av henne om det blir aktuellt.

Syprojekt XX

Den här gången blev det en väska, igen. Kan inte rå för det, men en ny väska i veckan är väl inget konstigt? Egentligen är det ett modetyg, en stretchtwill som jag använt till yttertyg. Men med lite Vliseline påpressat på avigan så blev det ett perfekt väsktyg. Till axelremmarna har jag använt fuskskinn Leo och har på den korta remmen satt fast nitar.
 
 
 
 
   
 
   
Sydde med både kort och lång axelrem, den senare kan man haka loss om man vill.
 
 
 
Det är ju ganska skönt att kunna ha väskan tvärs över ryggen, så man slipper hålla fast den. Jag konstruerade mönstret så att det korta axelbandet lägger sig som ett skydd över dragkedjan då.
 
 
 
Fast det är ju skönt att bara kunna slänga den över axeln också.
 
 
Och såklart är det fortfarande insidan som räknas. Till en såhär pass mönstrad väska tyckte jag det var snyggast med ett enfärgat foder, så jag sydde det i alltyg. Men piffade upp mitt märke med lite mönstrad poplin.
 
    
 
Den här gången var jag nog sämst hittills på att fotografera under tiden jag sydde. Fick iallafall med på bild då jag klippte ut Vliseline H250, som jag sedan pressade fast på yttertyget. Fotade även innerfickorna, innan jag jag sydde ihop fodret. Beskrivning på dragkedjsfickan hittar ni här.
 
Detta inlägg är ett samarbete med Tygbloggen och allt material har jag fått från Ohlssons tyger.

Svart svart svart

 
 
 
 
 
Det här är egentligen en toile, som jag sydde ihop innan jag klippte ut och sydde i det här tyget:
 
 
Men såhär i efterhand tycker jag nog att det svarta linnet blev snyggare. Ja, ni ska få se färdiga resultatet av det andra också, jag lovar.

För jag har tagit studenten!

 
 
Nåja, det börjar ju bli några år sedan nu.. Men jag minns det som igår. Eller inte.
 
Här om dagen var vi och kollade på årets baldeltagare i Stadsparken, det är så roligt att se hur klänningsmodet förändras från år till år. 2014 var visst strasstenarna och chiffongens år. 
 
 
Och 2002 var modet inte så hemskt ändå, jag kan nog fortfarande tycka att min klänning är ganska fin. Hade kanske tyckt annorlunda om jag tagit studenten i början på nittiotalet.
 
 
 
Och se så söta Mia och grabbarna var.
 
 
 
 
Klänningen sydde jag i två lager tyg, överst ett transparent med broderade blommor och under ett beige råsidentyg. Såklart syddes det en slips och väska i samma material.
 
Fast jag är nog inte jättestolt över alla kläder jag sydde på den tiden.. Så härmed varnar jag känsliga läsare för starka bilder.
 

Ljusstake

 
 
 
Sprayade de här rackarna med svartfärg här om veckan. Plus en vinägerflaska som jag inte fick med på förebilden.
 
 
Se så svart och fint det blev. Är inte första gången jag tar till sprayburken. Det mesta blir ju förstås svart,  ja nästan allt. Men jag har även haft ljusare stunder och några nitar fick bli silverfärgade, använde även silverfärg till de här pengaträdet.
 
 
Ner med lackljus i flaskhalsarna, så vips var det en ljusstake. Eller flera. Lite synd att det är ljust dygnet runt här nu. Men med lite tur så har jag inte hunnit tröttnat på dem till hösten.