Syprojekt XXII

Den här gången blev syprojektet en klänning, igen. Men i lite mindre storlek än de senaste syprojektsklänningarna, den av spets och den av Metallica-t-shirten sydde jag ju till mig själv. Den här klänningen gjorde jag i storlek 98 cl, och passade därmed bättre till tvååriga Emilia. 
 
 
Jag sydde den i det här fina trikåtyget med hajar på, som nu är på 30% rea i både butiker och i webbshoppen. Kantade klänningen gjorde jag med trikåsnedslå, det blir väldigt smidiga och fina avslut med den.
 
 
Fram.
 
 
Bak.
 
 
 
 
 
 
Och på studsmattan.
 
Såhär gick jag tillväga när jag sydde klänningen:
 
   
   
 
Lade ut mönsterdelarna på tyget, klippte runt. Sydde rynktråd längs volangens övre kant innan jag sydde fast dem längst ner på fram och bakstycket, först med raksöm och sedan med overlock. Sydde även ihop sidsömmarna med overlocken. Axelbanden klippte jag ut i dubbelt tyg och vändsydde ihop längs långsidan. När man syr i trikå är det jättebra att använda en trikånål, den har en liten kula längst ut som lirkar sig ner mellan maskorna istället för att göra hål i tyget. 
 
   
   
 
För att få ett fint resultat tycker jag att det är viktigt att pressa sömmarna under tiden man syr. Jag använde trikåsnedslå som jag pressade på mitten innan jag sydde fast längs kanterna både uppe och nere. Det är lätt att sy ihop snedslån och få det riktigt snyggt så länge man syr ihop på skrådden. Det gäller ju även när man skravar. Axelbanden sydde jag fast i samma söm som jag sytt fast snedslån med.
 
Allt material är från Ohlssons tyger och detta inlägg är ett samarbete med Tygbloggen. 

Påspyssel

 
 
 
 
 
Ett lite roligt sätt att ge bort något, istället för att slå in i presentpapper gjorde jag påsar av det.

Spetskjol

 
 
"Ska du verkligen stå sådär?" Fotografen har ingen förståelse för piff innan fotograferingen.

 
 
 
 
 
 
Infodringen syns inte lika mycket när jag har på mig kjolen, jag är ju inte lika mörk som Diana. Sedan får man ju se till att ha ljusa underbyxor på sig.
 
 
 
Av en spetsgardin sydde jag ihop en kjol, valde att lägga ett offwhite foder under, så att den kritvita spetsen kom fram mer. 

Semester!

 
 
 
 
Vi hänger mest ute i stugan och solar och badar, är ju typ 100 grader varmt. Jag har såklart sytt litegrann, men inte tagit mig tid att blogga om det. Håll ut.

Prototypen

Kommer ni ihåg den här? Ja, jag gjorde två prototyper innan.
 
 
Det här är den första, det som skiljer dem åt är att den här går det inte att fästa någon axelrem till. Ja, och tyget då förstås.
 
 
 
      
 
Piffade till det mönstrade fodret med ännu mer mönster runt namnlappen. På dragkedjekläppen knöt jag fast några mockaimitationsband, och så nitar på handtaget. Såklart.
 
 
Ser ni, den syns knappt.
 
 
 Såklart slängde Dorisen in en hjälpande tass.
 

Ni undrar ju såklart hur vargen mår.

 
 
Jag ber om ursäkt att mitt uppdaterande på vargfronten inte varit något vidare sedan hon fyllde år i februari. Men ni som följer mig på instagram blir ju bombarderade med bilder på henne. (@jagsyrminaegnaklader)
 
Hon blev ju som sagt sjuk förra sommaren, eller sjuk och sjuk, hon drack väldiga mängder vatten och vi gjorde alla möjliga tester utan att hitta felet. Men helt plötsligt så lugnade sig vattendrickandet från att ha varit uppe i 4-5l/dygn ner till 1,5-1,7l/dygn, fortfarande för mycket men vi behövde inte stiga upp på nätterna och gå ut med henne längre. Och vardagen fungerade som vanligt, det räckte med att åka hem och gå ut med henne en gång från jobbet (inte varannan timme som tidigare). Så vi bestämde oss för att avvakta och fortsätta behandla henne med Andapsin (magsårsmedicin).
 
Hela vintern mådde hon bra, fast det började märkas att hon blivit gammal. Blev lite stel och vinglig, och sov mer än tidigare. Men överlag en nöjd hund, som orkade hänga med på långa promenader och fick vara med överallt.
 
Men så här på försommaren blev hon sämre igen. Hon började dricka drygt 2l/dygn och aptiten ökade väldigt, hon har alltid varit en matglad vovve, men nu blev hon som tokig så fort det var mat på gång. Lade man fram en matbit på diskbänken för upptining så låg hon under köksbordet i timmar och väntade. Hon flåsade och vankade runt när man satt och åt, hoppade upp i soffan och satte sig i knät om man åt i vardagsrummet. Hon blev rent odräglig med sitt tiggande. Hon blev också vingligare, magrade av mycket över ryggen och började flåsa väldigt mycket. Vi ökade på hennes mat (RC hypoallergenic moderat calorie) från 4dl/dygn till 5dl/dygn, men hon gick inte upp i vikt. 
 
 
Till detta försåg hon sig med rikliga mängder maskrosor vid varje promenad, men ändå ingen viktuppgång. 
 
Det jag reagerade starkast på var en karl som sa "Oj det där måste vara en gammal hund" när vi var ute och gick, vi som alltid fått frågan om hon är en valp.
 
Vi började misstänka cushings, som vi iochförsig redan testat henne för utan resultat då hon började med sitt vattenmissbruk. Men nu hade hon ju i princip alla andra symptom som hör den sjukdommen till. Förutom pälsbortfall, hon har fortfarande väldigt tjock och fin päls. Men har inte tappat vinterpälsen i år (jag vet, stackars hund i 30 graders värme) så någon rubbning är det ju med pälsen också.
 
Veterinären tyckte också att det lät som cushings, så vi tog ännu ett urinprov och blodprov för att se om hon ökat kortisolnivåerna, och det hade hon den här gången. Glad att få en diagnos, men ganska chockad över vad behandlingen skulle komma att kosta. Medicinen ca 1000:-/månaden plus en hel del kostsamma besök då medicinen är livsfarlig så hon måste kontrolleras med jämna mellanrum. (Nej hon är inte försäkrad)
 
Behövdes bara en sista kontroll innan diagnosen var fastställd, blodprov med 4 timmars mellanrum 3 gånger under en dag. MEN det visade att hon inte har cushings... Så nu är vi tillbaka på ruta ett.
 
 
Med nyskavd näsa efter en plågsam dag på djursjukhuset.. Känner mig som världens sämsta matte varje gång jag måste lämna henne där.
 
Cushings syndrom är en tumörsjudom, antingen har hunden en tumör på hypofysen eller en i binjurarna. Tumören gör att kroppen producerar för mycket kortisol, allra vanligast är att den sitter i hypofysen. Så det troliga är att hon har en tumör, men som inte vuxit sig nog stor. Att hon alltså är i förstadiet till cushings.
 
Så nu är det inte mycket mer vi kan göra.. Annat än att avvakta, och om kanske ett halvår göra ett nytt test för att se om hon utvecklat cushings. Om hon nu inte blir akut värre. Så alla dessa tummar som ni så snällt hållit för Doris, fortsätt hålla dem, hårt! 

En till

 
 
 
 
 
 
 
Var ju tvungen göra en i vitt också, men den här gången använde jag en chiffongstuv. Blev riktigt nöjd, så det är inte omöjligt att det blir fler i samma modell. Även denna kantade jag med trikåsnedslå.

Syprojekt XXI

Den här gången blev det en kofta i spets, kantad med trikåsnedslå.
 
 
 
 
 
 
  
    
 
Jag gjorde mönstrets ärmar lite för långa för det här tygets bredd, så jag fick korta dem lite. Men det fungerar bra med trekvartsärm, är ju ändå inte så att en spetskofta är speciellt värmande. Jag kantade koftan med trikåsnedslå, blev mjukt och smidigt. Brukar ju sällan bli speciellt lyckat om man gör vanliga fållar i spets.
 
 
Diana fick modella lite också.
 
Detta inlägg är ett samarbete med Tygbloggen och allt material har jag fått från Ohlssons tyger.