Blommor och fuskskinn

Jag tyckte att den här blommiga stuven var fin, men ändå rätt töntig. Så jag tuffade till den lite med muddar och halsringning i "skinntrikå".

Syprojektet III

Sådärja, då var det tredje syprojektet färdigt. Den här gången blev det en lampskärm av ett digitaltrycktyg som jag blev förälskad i när det kom till butiken. Finns fler liknande, med pinuppor och bilar, funderar för fullt vad jag ska göra av de tygerna också.
 
Förutom tyget har jag använt två LP-skivor och en stomme från en gammal Ikea-lampa.
 
Egentligen inget fel på lampan i sig, om det nu inte hade varit för att jag råkat kasta en hundleksak på den. Nej, fråga inte.
 
Jag rev loss den trasiga skärmen.

Fast innan det mätte jag höjden på lampan, och fick då reda på tygåtgången.
 



Sedan mätte diametern på skivan och räknade ut omkretsen, 3,14 x diametern ni vet. Lade till 1 cm sömsmån på vardera sida innan jag klippte till tyget, men sydde med lite bredare sömsmån när jag sydde tyget till en cylinder så att skivans omkrets var lite större än tyget. Klippte ner sömsmånen, pressade isär och pressade ett vlieselinband över. Pressade ner en ca 4 cm kant upptill, som hjälp för att kunna få skivan rakt och snyggt på plats. Klippte jack i kanten så att tyget inte blev knöligt mellan skivorna. Limmade först fast tyget på undre skivan med textillim, sedan limmade jag fast den övre skivan. Hängde lampskärmen på plats och nålade upp fållen. Klippte sedan bort överblivet tyg och strök fast fållen med fållfix. Klart!
 
Det blev riktigt mysigt sken från lampan, får passa på att ha den tänd nu när det fortfarande är mörkt någon timme per dygn.
 
Doris hälsar att "Det var banne mig den tjusigaste lampan jag sett!" Tror jag.
 
Det här inlägget är sponsrat. Allt material har jag fått från Ohlssons tyger, utom LP-skivorna, de är köpta på Röda Korset. Och Ikea-lampan då såklart, den är, läs och häpna; från Ikea. 

44 nitar

På lite fuskskinn. På en randig tröja. Sydd efter samma mönster som den här och den här.
 

Stuvkalas


Sänggavel 2.0

Testade först lägga tyget över gamla sänggaveln för att se hur det skulle se ut. Doris skyndade sig att hoppa upp och bädda till, så att jag skulle se vad fint det blev när även hon låg på plats. 
 
Alltid fint när man får lite hjälp.
 
När jag bestämt mig för att tyget passade skred jag till verket.
 
 
Först bort med gamla tyget. Alla lager. Tidigare hade jag bara ett lager 130g/m2 vadd under tyget, men nu ville jag ha gaveln lite tjockare och använde skumplast som jag hade kvar sedan jag gjorde om en tv-bänk till en divan. Skumplasten skar jag till i rätt längd, det gör inget att den bara täcker övre delen av sänggaveln, om man spänner tyget riktigt ordentligt så ligger den på plats ändå. 
 
Jag glömde såklart i min iver att fota alla moment. Men jag lade först innertyget på golvet, sedan vadden, sedan skumgummin och sist spånplattan. Sedan var det bara att sätta igång och häfta fast tyg och vadd på baksidan av spånplattan. Och hela tiden hålla tyget så sträckt som möjligt.
 
Sådärja, då har man en mjuk sänggavel, som är lätt att byta yttertyg på.
 
Bara yttertyget kvar då, lade ut det slätt på golvet och häftade fast även det (inte i golvet utan på baksidan av spånplattan). Nästan lättast att få hörnen snygga om man reser upp gaveln, då ser man så det blir fint från framsidan.
 
Tada:
 
 

Syprojektet II

Den här gången har jag sytt en tröja i smalrandig trikå och fällt in spets längs ärmarna. Mönstret har jag faktiskt ritat av från en köpt tröja, fram- och bakstycke är likadana, sånär som på halsringningen. I ärmsluten har jag sytt dubbelvikta muddar, hals och nederkant har jag fållat med tvillingnål. Använde samma mönster som till den här, fast gjorde den lite längre.
 
Jag ville inte vara så långrandig den här gången. Så det blev en kort beskrivning av den tvärrandiga tröjan.
 
Men, det var inte allt jag hade att säga om den saken. Då min maskin (min bara några år gamla maskin) är på lagning, eller service eller vad det nu blir (vi håller såklart tummarna för service) så har det inte varit helt enkelt att färdigställa tröjan. Ja, alla sömmar utom hals och nederkant gick ju lysande, de sydde jag med overlocken. Min gamla trotjänare som hängt med i över 15 år. 
 
Men för att kunna fålla fick jag snällt åka ut till stugan och låna min mormors maskin, som är kring 35 år gammal. Maskinen alltså, inte min mormor, hon hade varit över 100 om hon levt idag.
 
Gick ju alla tiders att sy snygga sömmar med den också. Ju äldre desto bättre?
 
Detta inlägg är sponsrat av Ohlssons tyger och allt material har jag fått därifrån.

Kärlek vid första ögonkastet

Blir det väldigt ofta när jag träffar nya stuvar.
 
Har använt samma mönster som när jag sydde den här.

Oj, vad hände här?

Åker iväg på påskledighet och när jag kommer hem till den bortglömda bloggen, får jag en trevlig överraskning.
 
Hur hade vi det då? Ja, alldeles alldeles underbart.