Vad vore väl en promenad i solen..


Idag är det soffläge som gäller, huvudet är fyllt med snor. Har gått in i syrummet flera gånger, dragit fram lite olika tyger, funderat om de kan bli något.. men inget kommer till mig. Snoret tar all plats.

Ska göra i ordning en skål glass och ha Project Runway-maraton. Då jag är sämst på att se på tv har jag missat alla avsnitt, utom de två sista som gick igår. Kanske jag får lite inspiration av dem. Fast nu är det ju stökigt i syrummet också..

Fy tusan för att vara sjuk. Sist jag var sjuk var sommaren 2010, när vi skulle ner till Stockholm på Sonisphere. Ursäkta gnället, men som sagt, det är ju en "man cold" jag råkat ut för. Inte så mycket syblogg på sistone, mer hund- och förkylningsblogg.

Himla tur Doris är en lathund.

Tant Varg

Idag fyller vargen 12 år, 12 år.

Då varje år är 7 hundår, förutom deras första som sägs vara 14 är alltså Doris 91 år, jisses! Tänk att jag har haft sådan tur att jag fått 12 år tillsammans med världens bästa varg (och Doris har fått 91 år tillsammans med mig.. stackaren?) Och fler ska det bli!

Såhär firade vi hennes tioårsdag:

Gjorde bakelser av ris, skinka, kokt fisk och keso.

Vi bjöd hem Doris kompisar, Donna, Alma, Tingy, Maja och Sigge. Radade upp dem.

Ställde fram fikat.

Fotograferade.

Fotograferade lite till.

Och sa varsågod:


I fjol var det ungefär samma visa:

Fast lite mer avancerade bakelser. Minns inte riktigt vad det var, bröd, skinka och sallad i alla fall. Det var Nicklas som kockade.

Även denna gång fick de ställa upp på rad.

Innan vi sa, varsågod:


"Era j*la hundnördar". Har vi blivit kallade, ingen aning om varför. Någon?

I år firar vi med frukost på sängen. Hade planer på skidtur och långprommis också. Men jag har åkt på en förkylning, till och med en så kallad "man cold". Så nu ligger vi här, skavfötters i soffan och tittar ut på det fina vädret..

Jag är lite förtjust

I dragkedjor. Det är det ingen som räknat ut va?

Jag sydde fast en dragkedja längs varje ärm. På axeln lät jag dem öppnas och kanta halsringningen som jag gjorde v-ringad både fram och bak. Dragkedjorna hade ju egentligen inte behövt vara delbara, men man tager vad man haver.

Nu har vi sänkt dragkedjs-priserna på Ohlssons, tokmycket. Så hädanefter kanske jag inte bara tager det jag haver. För tro det eller ej, även fast jag äger flera hundra dragkedjor så händer det att jag inte hittar någon som passar.

En skoter, två skoters, tre eller flera skotran

Idag har vi haft en heldag ute i solen.

Sunderby skoterklubb anordnade en skoterdag där man fick provköra olika skotrar. Det var några fler än vi som hittat dit.

Nej Nicklas har inte krympt, det var lite djup snö bara.

Vi tog en liten omväg när vi skulle hem, ner på älven. Det var många som satt och solade längs Niporna, såg himla mysigt ut. Synd bara på alla skotrar som körde förbi och väsnades.

Nästa gång vi får frågan om vi ska köra på led eller längs diket (i diket) kommer då jag svara led..

Dagens bästa, jag lyckades få Nicklas att trilla av när han åkte bak på mig.

Mammakläder

Igår sydde jag ihop en kofta åt mor min. Tyget köpte hon på Furulunds första gången vi var till tygriket. Ett supermysigt ulltyg som var ganska dyrt, men en del tyger går bara inte att låta bli. Kosta vad det kosta vill.

Knapparna är från Ohlssons, jag tyckte nog att det skulle varit en knapp till, men inte mamma. Och det var ju hon som skulle ha den, så jag fick ge mig.

Där jag jobbade tidigare, på Colour Beam Design sydde jag mammakläder mest hela dagarna. Hittade lite gamla bilder från 2002, då jag precis börjat jobba där:

"Det syns ju att tanten har fått hjälp" fick min chef höra när jag fick vara med och bestämma hur kläderna skulle se ut. Där jobbade jag i 6 år, tyvärr drabbade lågkonjunkturen företaget ganska hårt och Eva hade inte råd att ha mig kvar. Men inget ont som inte har något gott med sig, när man syr 40 timmar i veckan är man inte direkt sugen på att sy något till sig själv på fritiden. Dessutom var det ganska ensamt att sitta vid symaskinen, det slutade med att jag pratade med mig själv.

Nu har jag gott om folk att prata med på jobbet, dessutom svämmar jag över av inspiration när jag ser tyger hela dagarna. Så nästan varje ledig stund sitter jag vid symaskinen.

Halv åtta hos Lisa och David

I onsdags åkte jag hem till Lisa och David och lagade mat. Ja, ni läste rätt. Jag. Lagade. Mat. Men var inte oroliga, det blev bönsoppa, inget mer avancerat än så.

Och gosade lite med Joline, såklart.

Men vad tusan, har hon slitit loss en bit av min tröja, som hon nu försöker äta upp?

Nejdå, det blev en hel del tyg över när jag sydde tröjan. Så det räckte till en snuttefilt. Det kommer även räcka till ett linne. Som alltid är det en stuv jag använt.

Jag kantade halsringningen med en remsa av tyget. Då tyget är supertunt är det svårt att få det snyggt med tvillingnål. Längst ner och i ärmsluten sydde jag däremot med tvillingnål. Inte lika svårt där.

Har du bröd?

En anka kommer in till en bar och frågar bartendern:

-Har du bröd?
-Nej, svarar bartendern.
-Har du bröd?
-Nej
-Har du bröd?
-Nej
-Har du bröd?
-Nej!
-Har du bröd?
-Nej jag har inget jävla bröd! Om du inte kniper igen näbben spikar jag fast den i bardisken!
-Har du spik?
-Nej
-..Har du bröd?

Jag däremot, jag har alltid bröd. Och jag är trött på att ha fula brödpåsar som ligger och skräpar i köket.

Så jag sydde mig en brödkorg. Vi fick in det här roliga tyget på jobbet här om dagen, kunde inte passat bättre i mitt röda kök.

Blev inspirerad av min kollega Maria, hon gör tokfina brödkorgar som hon säljer. Fast hennes är mer avancerade, de håller brödet varmt.


En ängel

Jag sitter här och tårarna sprutar.. Kan bara föreställa mig hur det känns för Elli och Johan. Och Maja. Älskade Alma, vila i frid.

Bakom mina solglasögon

Underbara älskade sol, var har du varit någonstans?? Eller strunt i det. Men du stannar en stund nu va?

My semla is fantastic

Fet-tisdag eller fettis-dag?

Små ord

Jag citerar Moas mamma:
 
"De första Moa gjorde imorse va å kuta ner å hämta mössorna å sa att “Karen” hade sytt dem.. Å jag va tvungen å känna 3 ggr hur mjuuuukt tyg de va på insidan stod hon å babbla om. Å sen tyckte hon de va roligt att “Karen” visste att Moa tyckte ju väldigt mycket om rosa… Tokfia…"
 
Ska även tillägga att Moa trodde jag var Nicklas mamma i somras. Kan ha att göra med att Nicklas satt med barnen och blåste ballonger. Vi säger så.
 

Och när Klara och Herman fick sina juklappsmössor blev de så imponerade att tomten visste deras namn.
 
Barn alltså.

Inspiration

Kolla in fototapeten som Lisa och David har i Jolines rum. Stencool. Kanske inte något man tapetserar i en hyreslägenhet direkt..

Men jag har en hyreslägenhetsvariant:

Även den är Lisas verk. Påhittig tjej det där.

Såhär ser originalbilden ut:

Den är från en modevisning vi hade för några år sedan. Bilden var på förstasidan i Kuriren "Vilken pangbrud" stod det. De kan det där med rubriker.

Så nu när jag tänker efter har jag ju faktiskt varit omslagsflicka. Det ni.

Tjejen med guldbyxorna

Nåja, allt som glittrar är ju inte guld.

Men jag blev toknöjd med mina glitterbyxor.

Vi fick in det här tyget på stuvavdelningen för några veckor sedan, jag föll pladask och köpte direkt, med planen att göra byxor. Nu har vi även fått in lite roliga vaxade jeanstyger i butiken, kanske blir ett par av det med.



Det blev en väldig skillnad på färgen när jag fotade med och utan blixt. Vet inte riktigt vilken som gör mest rättvisa, då jag tycker de ser olika ut varje gång man tittar på dem. Fickpåsarna gjorde jag av en lapptäcksstuv och så gjorde jag en liten dekoration av fuskskinn med utskurna stjärnor uppe på linningen.

Var lite orolig att jag inte skulle lyckas sy dem med min hushållsmaskin, men det gick över förväntan, var bara när hällorna skulle fast som maskinen protesterade för att det var för kraftigt tyg. Sedan när knapphålet skulle sys, då blev vi lite ovänner, jag och maskinen. Man syr knapphålen "baklänges" med min maskin och då blir närmsta hällan i vägen, surt. Kan ju inte gärna sy den efteråt då jag vill gömma häll-ändarna i linningen.

Jag har ju en industrimaskin att tillgå också, när det ska sys riktigt tjockt. Men den får tyvärr inte plats i syrummet, så den bor kvar hos mor och far. Fast jag skulle ju kunna ställa den i vardagsrummet.. Tror ni Nicklas märker något?

Beach 2012

Perfekt, då köper jag mig ett par och frossar i Plopp saltlakrits.

Jag känner bandet

Men inte riktigt lika bra som Emelie gör.

Så vi tyckte hon skulle ha en jag-känner-bandet-Wordfeud-mössa.

Och en tejpad vindunk.

Nej vi är inte helt dumma i huvudet, det finns en historia bakom den tejpade vindunken. Jag missade visst den när jag berättade om våra midsommaräventyr sist.

På midsommardagen fick Emelie en halvdrucken vindunk av en tjej hemma hos Alex. Den såg ut att ha hängt med länge redan då, för hela ovansidan var tejpad. I Emelies ägo fick den följa med oss på vagnen som tog oss till Säterdalen. När vi gick in på området väntade dunken snällt kvar på vagnen. På hemresan fick den vara med och festa igen, men när vi gav oss av från vagnen blev dunken kvar. Morgonen efter hittade vi den stackars dunken på gatan, tom. Det var nog tur att den var tejpad och väl förberedd för en hård kväll. För senare visade det sig att den varit med när ett gäng hade disco utanför en bil, (Hedemora ni vet) det finns filmbevis. Och vi har starka misstankar om hur den tagit sig från vagnen.

Det är alltså orginaldunken som syns på bilden.

Tänkte jag skulle lägga upp lite bilder från Emelies kalas. Men det fotades tyvärr inte speciellt mycket under kvällen.

Eller, det finns en miljard liknande bilder som de här. Men det var ju annat folk på festen också. Ida hade lite fler bilder, bland annat från när vi åkte grodan.

Shopping

Till lördagsshoppingen lånade Ida en jacka av mig, då den hon hade med sig lämpade sig mer för fjällexpeditioner än att springa i affärer. Kul att se någon annan i mina skapelser. Här har jag skrivit lite om materialen jag använt.

Men en sak jag inte förstår, hur kan Ida se så lång ut bredvid mig? Jag tycker vi är jämnlånga.

Kakmonster

Syrummet må ha varit gästrum i helgen, men köket blev pysselstuga istället.

Elli ska ju gå och fylla år nu på torsdag, så jag och Ida var iväg och köpte tre glasfat och två små ljusstakar på Röda Korset. (Elli läser du detta så köpte vi dem på Cervera, svindyra.)

Limmade ihop dem till ett kakfat med superlim.

Bakade morotskake-cupcakes. Eller muffins, som det hette förrut.

Så fick sig Elli en lite förtidig födelsedagspresent.

Redovisning

Ursäkta frånvaron. Men jag har haft lite att stå i.

Torsdag:
  • Skickade iväg Nicklas till Kronogård och bjöd hem Ida istället.
  • Bjöd tjejerna på tacos
  • Snackade massor med strunt
Fredag:
  • Kakfatstillverkning
  • Kakbak
  • Gomiddag i Rutvik (med finporslinet)
  • Öl och bastubad, fortfarande i Rutvik
Lördag:
  • Shopping (ja, jag köper kläder ibland också)
  • Semelfika hos mor och far
  • Födelsedagsfest för Emelie
  • Utgång på Olivers
  • Iskanaåkning, i år står det en groda i Stadsparken
Söndag:
  • Promenad
  • Pizzafross
  • Soffhäng

Det där blev ju lite kort och tråkigt. Vi kan göra såhär, jag återkommer om vissa av punkterna.

Sypaus

Idag bytte syrummet skepnad och blev ett gästrum. För nu har världens bästa Ida kommit hit och hon ska stanna hela helgen. Mycket roligt att se fram emot!

Såhär kloka är vi inte egentligen, glasögonen är bara till låns.

Jag kan inte bestämma mig

Om den blev fin eller ful.

Det är lite ovanligt, brukar oftast bli väldigt nöjd med det jag syr. Men den här gången vet jag faktiskt inte. Eller är det bara för att jag aldrig brukar ha väst?

För er som inte hängt med så är yttertyget ett tunt bomullstyg från Ohlssons. Jag fodrade västen med linnelook-tyg för att få lite tyngd i den, det blev riktigt bra.

Nu var jag väl lite väl hård

Klart vargen ska få en promenad.

Det fick bli med tofflor på.

Det brukar vi annars bara använda när det är skare och vi är ute på dragtur, för att undvika skärsår. Doris märkte inte att hon var utan dragsele och jag utan skidor, hon hade inte ens tid att kissa när vi kom ut utan satte igång och springa och dra i kopplet som aldrig förr. Får hoppas på mildare väder snart, så hon får dra på riktigt.

Vi busade lite på isen. Tänkte försöka få lite fina bilder, men såklart tog batteriet i kameran slut. Det var kanske tur, hade förmodligen förfrusit foto-handen annars.

Sol

Ser du matte, det är sol ute.

Kan vi inte gå ut? Snääälla..

Nej vet du vad Doris, det är svinkallt ute. När vi kommer ut kommer du bara försöka gå utan att sätta tassarna i marken och titta anklagande på mig. Du får allt vänta till våren.

\\m// (>.<) \\m//

Stuv och dragkedja.

Dragkedja och stuv.

Det nya svarta

Är prickigt, det kom vi ju fram till i somras. Minns ni?

Fick användning för en av mina dragkedjor, en med toksnyggt hänge.

Hur mycket stryk?

Jag fick ett strykjärn i julklapp.
OBH Nordica Formula 400i TS 2115

En av de viktigaste egenskaperna som jag ville ha var auto off, så man kan ha järnet ikopplat hela tiden man håller på inne i syrummet. Det fanns på det jag fick.

Första stryket:

Vilken skillnad det var jämfört med mitt gamla, det som jag tappat i golvet så att handtaget gått sönder och ångan inte längre går att slå av. Tungt och bra glid, det kändes riktigt lyxigt. Men. När järnet stått orört i tio minuter pep det 15 gånger, eller mer tjöt än pep. Okej, den säger till att det slår av tänkte jag. Men nej, 30 sekunder senare, då tjöt fanskapet igen. 15 gånger. Och så höll den på. Inte riktigt det jag var ute efter. Om nu strömmen bryts när en viss tid gått, varför tjuta då? Hur är det ens möjligt?

Med den här modellen krävs alltså ett j*kla tålamod för att använda auto-off-funktionen. Det har inte jag. Kasta ut genom fönstret eller försöka byta ut det? Det blev alternativ två, min snälla mor (som jag fick strykjärnet av från första början) fixade så att jag fick mig ett nytt strykjärn. Ett tyst strykjärn. Nöjd tjej.

Det var ganska lång leveranstid, men nu är det här. Mitt nya nya strykjärn:

Braun TexStyle 7 770

Mitt gamla nya strykjärn var ju snyggare. Men hellre tyst än snygg, som man brukar säga.

Om man blandar stuv, dragkedja och fuskskinn.

Vad blir det då?

En tröja.

- 28.2

Cykla iväg till jobbet?

Eller ligga kvar i sängen och gosa med vargen?

Ibland hade det inte varit så dum att kunna välja det senare alternativet.

Ean-koder

Jag satt och trånande över det här tyget i Swelogents katalog. (En tyg- och sybehörskatalog som vi fortfarande får hem sedan vi hade företaget. Där man tyvärr inte kan handla som privatperson.)

Men så dyker det upp på jobbet. Glad tjej. Tunt vävt bomullstyg för 79:-/m. Hade det varit trikå hade jag blivit rent av lycklig. Men man kan inte få allt här i världen.

Nu går hjärnan på högvarv för att komma på vad jag ska sy. Det lutar åt en klänning.

En hälsning från Elias

Jag är en stjärna.

Green room

Nu är hallen grön. Jag som inte ens gillar grönt. Men jag vet inte, det verkar inte blivit så stor skillnad. Nicklas märkte då inget när han kom hem från jobbet. Orange som grönt?

De svarta träfigurerna har min far gjort i slöjden. Så fina grejer gjorde då aldrig vi, jag minns att vi gjorde smörknivar som såg ut som... som att någon gjort dem i slöjden. I och för sig är jag ju mer en syslöjdstjej. Nästan allt det andra pyntet är från Ikea.

Tavlan har jag klätt med tyg från Ohlssons, vi har fått in många nya gardintyger i butiken nu. Den här gången tog jag bort de tyger jag hade under, två lager tyg går bra men tre, det är på tok för många.

Gör såhär:

Såga till en ram av trälister, de finns att köpa på vilket byggvaruhus som helst. Jag gjorde min ram 70 x 100 cm av 3 cm breda lister. Lägg ramen på avigsidan av tyget.

Klipp bort överflödigt tyg. Här är det jättebra att ha ett ögonmått, så man slipper mäta. Häfta sedan fast tyget på träramen. Lämna hörnen till sist.

Gör hörnen och häng upp. Då den blir väldigt lätt räcker det med två tunna spikar som upphängning. Perfekt om man bor i en nytapetserad lägenhet där det hotats med en käftsmäll för varje borrhål.


Får får får?

Nej, men Joline får nya kläder:
 
Fårtyget är från Ohlssons, velouren och mudden är från Skroten. Jolines dress gjorde jag i storlek 74, så den blir nog lagom framåt hösten.

Idag har vi haft finbesök av Joline och hennes mamma. Det är så kul att se hur mycket hon växer från gång till gång. Joline alltså, inte hennes mamma.
 
Tänk vad skönt at bli såhär påbylsad när man ska ut i kylan. Och framför allt, vad skönt att bli buren dit man ska.