Syprojekt XXV

 
Den här gången har jag sytt en stor bag av gardintyg och fuskskinn. Det är så kul att man kan göra så bra väskor av tyg som egentligen är tänkt till inredning.
 
 
Jag gjorde väskan väldigt rymlig med två utanpåliggade dragkedjsfickor och en innerficka. Den långa axelremmen har jag fäst med snäppspännen så den är lätt att ta bort eller reglera längden på.
 
 
 
      
    
 
Jag har använt:
 
 
 
 
Nu tycker ju ni som är praktiskt lagda att det var dumt av mig att sy en så ljus väska. Eller hur mamma? Men eftersom jag gjorde botten av ett hållbart svart fuskskinn så kan man ju faktiskt ställa ifrån sig väskan lite här och där utan att den blir lortig.
 
 
Jag har sytt en likadan väska tidigare, men gjorde då botten av en kraftig vindpoplinstuv. Så den går också alldeles utmärkt att ställa ifrån sig. Och vet ni vad det roliga är? Jag sydde den här väskan långt innan jag började jobba på Ohlssons, innan jag ens började blogga. Och tyget finns fortfarande kvar att köpa i webshoppen, snacka om klassiskt tyg.
 
 
Så nu har jag alltså två... Tror jag löser det problemet med att ge bilväskan till Janne. Han gillar ändå bilar mer än vad jag gör.
  
Jag skulle gärna skriva text till alla bilder, men insåg att då skulle det här inlägget bli flera kilometer långt. Så jag nöjer mig med att publicera bilderna på alla moment i den ordning jag gjorde dem.
 
     
     
     
     
     
     
      
     
      
     
     
      
     
      
     
      
     
      
     
  
 
Mönsterdelarnas mått är:
  • Långsidor 60 x 40 cm (2 st)
  • Kortsidor rundade hörn 40 x 25 cm (2st)
  • Botten 60 x 50 cm
  • Ficka 57 x 27 cm
  • Ficka 35 x 25 cm
  • Innerficka 60 x 40 cm
 
Det här inlägget är ett samarbete med Tygbloggen och allt material kommer från Ohlssons Tyger.

Spetsrygg

 
 
 
Eller om man vill vara lite mer anständig, med linne under.
 
 
 
Blev riktigt nöjd med modellen, så fler färger kommer det att bli.
 

Babynest

 
På jobbet säljer jag nästan dagligen material till babynest, har blivit riktigt populärt att ha till sina bebisar. Jag kan ju förstå varför, ser ju hur mysigt ut som helst att krypa ner i en.
 
 
Jag hade aldrig sytt något själv, men alltid tänkt att det skulle vara roligt att prova. Så när Johanna frågade om jag ville sy ett till henne var svaret givet. 
 
 
Jag använde vadd på rulle till botten och kuddstopp till kanten runt om, tror det är enklare än att bara använda det förstnämnda. Yttertyget är en lapptäcksstuv och innertyget är lakansväv.
 
Och ja, det var kul, så jag syr gärna fler om någon vill beställa. [email protected]

Dödskallekofta

 
 
Sydde mig ytterligare en kofta i min favoritmodell just nu. Den här, det här och den här ni vet.
 
 
 
 
 
 
Det är tur man inte kan ha för många koftor.

Syprojekt XXIV

Nu när det blivit höst och lite kallare ute så tyckte jag det passade bra att sy en tröja i den här härliga jaquardtrikån. Jag gjorde en ganska lös modell med raglanärm och muddar. Kragen fick bli en vid polo med dragsko högst upp, till dragskon använde jag öljetter och satinband. Jag gjorde ärmlappar av fuskskinnet som blev kvar när jag sydde den här.  
 
 
 
 
   
Såhär gjorde jag:
 
  
 
Klippte ut ärm, fram- och bakstycke i jaquardtrikån. Muddar i muddväv och ärmlappar i fuskskinn.
 
  
 
Ärmlapparna pressade jag fast med hjälp av vlisofix, för att de skulle ligga snyggt på plats när jag sydde fast dem. 
 
   
 
När man syr stickningar på fuskskinn så "klibbar" ofta pressarfoten fast och tyget matas inte fram som det ska. Det kan man undvika genom att lägga mönsterpapper över den klibbiga ytan innan man syr. Jag använde skyddspappret som jag rev bort från vlisofixen.
 
   
 
När jag sytt ärmlapparna overlockade jag ihop tröjan. Först axel/ärmsömmarna och sedan sidsömmarna. Efter det sydde jag fast muddarna.
 
När jag började med kragen blev jag så ivrig i mitt skapande att jag glömde bort att ta bilder. Så vi får försökta ta det utan bilder:
 
Jag gjorde kragen dubbel, klippte en rektangulär bit som är 30 x halsringningens mått (här 65 cm) som jag sydde ihop till en cylinder. Kragen blev alltså ungefär 14 cm hög färdig. Jag sydde först fast bara rätdsidan på kragen med raksöm i halsringningen för att komma åt att slå fast öljetter (det kan man ju såklart göra innan man syr dit kragen, men jag ville prova mig fram var jag skulle placera dem). Innan jag slog fast öljetterna pressade jag mellanlägg på avigan. Sedan overlockade jag ihop hela kragen med halsringningen. Jag sydde en stickning nedanför öljetterna så det blev en kanal som jag sedan trädde satinbandet i.
 
   
 
 
Allt material är från Ohlssons Tyger och det här inlägget är ett samarbete med Tygbloggen.

Dessa stuvar

 
 
Jag gillar när man hittar ett fränt tyg, så man kan sy en helt enkel tröja som ändå ser ganska arbetad ut.
 
 
Var lite rädd att jag skulle känna mig alldeles för mönstrad i den. Som jag gör i till exempel den här och den här (aldrig använda, någon som vill köpa?)
 
 
 
Men icket, jag trivs väldigt bra i den. 

Dinotröja

 
Sydde en tröja med dinosaurier på till Elias när han fyllde fyra.
 
 
Har ni sett en så glad unge någon gång? Fast det är väl inte så konstigt att han är glad, för det är väl vad fyraåriga pojkar önskar sig mest av allt, mjuka paket? (Näst efter fred på jorden då förstås)
 
 
 
Hittade tyget på GK:s i Morjärv, de har fått in jätteroliga barntrikåer.
 
 
 
Halsringningen kantade jag med mudd.
 
 
Det är bara att gilla läget Elias, av mig får man mjuka paket. Punkt. Fast jag tror att han blev väldigt glad åt sitt mjuka paket förra året, han använder den fortfarande.
 
 
Emilia drabbas ju också av dessa mjuka paket.