Irländsk haklapp

Det blev inte alls så mycket shoppat i Dublin, men som en sann tygälskare så nosade jag mig fram till en tygaffär. Eller okej, jag frågade efter en.
 
Och det visade sig att Hickeys låg mitt i smeten, där vi gått förbi flera gånger. Tre våningar med sybehör, tyg
 
 
och spöken..?
 
 
Det fanns många av de tygerna vi har på Ohlssons, fast till ett mycket högre pris.
 
Fanns såklart mycket annat också, bland annat många vaxade tyger. Till exempel det här, fast vaxat. Tänk så fin den här väskan varit i det tyget istället.. Även detta fanns vaxat, men där tror jag nog att Janne är ganska nöjd att hans jacka är i vanligt tyg.
 
Föll såklart för ett med ugglor på, så jag köpte mig en bit. Säkert för att jag kände på mig att Tilda önskade sig en haklapp. Kan hända att jag frågade hennes mamma.
 
 
 
Sedan visade det sig att även Tor-Eskil önskade sig en haklapp, eller det var kanske inte riktigt så.. Men hans föräldrar blev iallafall glada när han fick den. För nu kommer han inte grisa ner sin tröja.
 
 
Eller sina byxor.
 
 
Jag kantade haklapparna med snedslå från Ohlssons, lade i en ståltråd i fickans överkant så att den går att forma så maten trillar rätt. I nacken sydde jag fast kardborre.

Nitlinne

 
 
 
Jag har använt av samma stuvbit som när jag sydden den här bandeauen. Heter det så, eller hur böjer man bandeau? Googlade "bandeau böja". Fick fram "man får bara tänka sig för när man böjer sig framåt..." Häpp.

Bloggen som Karin glömde

Jag ber om ursäkt att jag har försummat er. Verkligen, förlåt.
 
 
Men jag hoppas att ni har överseende med att jag inte tagit mig tid att blogga på ett tag. Har faktiskt sytt en hel del, klätt om lite stolar och bord och fixat. Håll ut, snart publiceras allt här på bloggen.
 
Vill ni förresten veta hur vi hade det i Dublin, och hur vi firade påsk, eller ska jag bara visa det jag sytt?

Syprojekt XVII

Sådärja, nu är nästa syprojekt färdigt, det blev en kjol i courtellejersey. Underbart material, samma som jag använde till det här syprojektet. Fast en annan färg då förstås. 
 
 
 
 
Det man ska tänka på med det här materialet är att det krymper ungefär 10%, så ta till extra och tvätta innan ni sätter igång att sy. Jag tycker iochförsig att alla tyger man tänkt sig kunna tvätta som färdigt plagg ska i tvättmaskinen innan man klipper ut och syr. Så att man slipper överraskningar.
 
  
 
Till fållarna använde jag en tvillingnål. Jag tycker det är jätteviktigt med rätt trådfärg på synliga sömmar för att få ett snyggt resultat.
 
Jag får nästan ont i magen när kunder säger att de ska sy sina turkosa gardiner med vitt. Hemska tanke.
 
Här har ni några bilder på hur man går tillväga för att göra en likadan:
 
   
   
 
Skaffa material. Lägg ut mönsterdelar på tyget, bakstycket mot vikt kant. Nåla ihop sidsömmar räta mot räta. Overlocka ihop. För att kunna gömma fästningen av fållsömmen väntar jag med att sy ihop hela sidsömmen där fållen är synlig. Pressa upp fållen. Sy långa stygn (4,5) med tvillningnål. Sy ihop sista biten av sidsömmen. Overlocka fast resåren, räta mot räta i midjan. Vik ner, sy en stickning med tvillingnål. Klart.
 
 
Vilken somrig och fin kjol va? Äh, än det är inte sommar! Iallafall inte här uppe i Luleå.. Om inte annat kommer kjolen till användning i höst. 
 
Detta inlägg är ett samarbete med Tygbloggen och allt material kommer från Ohlssons tyger.

Regnjacka

 
Sydde den speciellt till Dublinresan, och det gjorde jag rätt i. För regnade gjorde det.
 
 
Jag har använt High-tech-microtyg från FOV till jackan (kvar från företagstiden). Kapuchong, krage och ärmslut har jag fodrat med en stuvbit jag hittade i mina gömmor, en plastig blank sak med paisleymönster.
 
 
 
 
 
Snurregnjacka.
 
 
 
 
Överdelen är en vanlig jackmodell med isydd ärm och prinsesskärning, nederdelen gjorde jag helt rundskuren, som en snurrkjol.
 
 
   
 
Kapuschongen tog ett tag att få till vecken som jag ville ha dem, men tillslut så. Jag fodrade jackan med mechfoder.
 
   
 
Gjorde så osynliga fickor som möjligt, med tunna klänningsblixtlås bakom passpoaler. Fickbeskrivning här.

Hälsoresa

 
Okej, lite hurtiga var vi allt på Gran Canaria, promenerade hur mycket som helst. Imorgon åker jag till Dublin, får se om vi går lika mycket där. Blir iallafall i andra kläder, sydde precis sista sömmen på min regnjacka, men ni får hålla ut tills jag kommer hem igen innan ni får se den.