Fjants nya byxor
Här är några haremsbyxor med nedfällningsbara muddar som jag sytt. Ni som hänger med på instagram har redan fått se dem. @jagsyrminaegnaklader
Fjant kommer inte behöva gå med rumpan bar om man säger så.
Syprojekt babyspecial II
Den här gången har jag sytt en skötbordsdyna av vaxduk, mönstrat bomullstyg och ett lager tunn vadd. Hade främst tänkt ha med den i skötväskan, så man kan lägga bebisen lite varstans när det är dags för blöjbyte. Tänker mig att den skyddar både bebis från läskiga offentliga skötbord och finare underlag mot bebisens eventuella läckage. Vaxduken jag använt mig av är egentligen ett vaxat tyg, så det går att tvätta i maskin. Det finns i massor med olika mönster och färger att välja mellan här.
Enkel att packa ner i skötväskan och tar inte så stor plats. Ni kanske kommer ihåg skötväskan jag sydde i ett tidigare syprojekt?
Inköpslista:
- 50 cm vaxduk (ev. 70 cm beroende på ledd på mönstret)
- 50 cm bomullstyg (ev. 70 cm beroende på ledd på mönstret)
- 50 cm vadd
- 40 cm bomullsband
- 5 cm kardborre (hård + mjuk)
- 2,5 m snedslå
Såhär enkelt ritade jag mönstret:
Och såhär klippte jag ut mönsterdelarna och sydde ihop:
Ritade ut en rekangel med räta viklar 50 x 70 cm på vaxduken, klippte runt. Lade mönsterdelen på hörnet.
Ritade längs rundningen, vek vaxduken på mitten och klippte två av hörnen tillsammans, vek vaxuken på mitten igen och klippte resten av hörnen.
Använde vaxduken som mall och klippte ut en likadan bit i både bomullstyget och vadden.
Lade delarna på varandra, bomullstyg och vaxduk med rätsidorna utåt och vadden mellan. Sydde ihop alla delar med raksöm med långa stygn så nära kanten som möjligt. Klippte bort överflödigt tyg.
Sedan var det dags för snedslån. Vek den på mitten och lade den runt kanten, brydde mig inte om att nåla då jag tycker det är lättare att lägga den på plats eftersom man syr. Jag lämnade ungefär 5 cm som jag inte sydde fast i början. Sydde runt om med låmga stygn (4,5), formade snedslån runt hörnen. Sydde fram till ungefär 10 cm till där jag började sy.
Klippte snedslån på snedden enligt bilden och sydde ihop. Sydde sedan fast skarven längs kanten.
Så är den nästan färdig, bara stägningen kvar. Jag använde 40 cm bomullsband.
Vek det på mitten. Klippte ut två bitar kardborre, 5 cm av varje del. Sydde fast den hårda delen längst ut på bandet (den med viket).
På andra sidan sydde jag fast mitt märke. Mätte ut mitten på ena kortsidan av skötbordsdynan, sydde fast den mjuka delen kaborre där. Använde svart övertråd och ljusgrå undertråd så att inte sömmen på insidan syns så mycket.
För att få stängningsflärpen på rätt ställe började jag med att vika längs långsidorna på tre. Sedan på mitten och på mitten igen. Här får man ju givetvis vika hur man vill, men jag tyckte det här blev ett behändigt fomat.
Satte fast karborrebitarna mot varandra, lade flärpen runt och nålade fast.
Vek ut dynan igen och kontrollmätte att flärpen hamnat på mitten, sydde fast. Även här med övertråd i samma färg som flärpen och undertråd i samma färg som bomullstyget.
Färdigt!
Syprojekt babyspecial I
Nu kommer jag köra ett gäng med syprojekt i samarbete med Tygbloggen som vi kan kalla babyspecial, som ni alla vet finns det hur mycket som helst man kan tänkas sy till nyfödda. Och eftersom jag väntar en egen liten knodd i slutet av juli så kretsar mycket av det jag syr just nu kring det. Så jag tänkte jag skulle dela med mig av beskrivningar på lite olika bebisgrejer.
Först ut är det väldigt populära babynestet. Det verkar ju vara en riktigt praktisk grej, barnet känner sig tryggt när det får sova lite trångt, barnet är skyddat om man vill ha det mellan sig i sängen och barnet är lätt att flytta på när det sover.
Det finns redan en hel uppsjö av beskrivningar hur man syr ett babynest på nätet, men jag har gjort en väldigt detaljerad variant. Både en beskrivning på hur man lätt ritar mönstret och alla steg hur man sedan syr det med bilder och text. Det som är lite speciellt med mitt mönster är att jag visar exakt hur man gör rundningen upptill för att nestet inte ska bli så kantigt utan få en fin form.
Min egen erfarenhet av babynest är egentligen bara den här:
Dorisen som lånade Tor-Eskils babynest när vi firade midsommar förra året. Nej det är inte bebisen hon tuggar på.
Men jag hoppas att lilla fjant kommer trivas i det här.
Det finns väldigt många fina bomullstyger att välja mellan, kolla in alla dessa lapptäckstyger. Jag tycker det är så fint att blanda två olika mönster men i samma färgskala. Dock blev ju inte mitt babynest så värst färgglatt.. Men svartvitt är ju så fint.
Material:
- 1 m bomullstyg små stjärnor
- 1 m bomullstyg stora stjärnor
- 3 m snedslå
- 3 m snodd eller band
- 1 st snoddstopp
- 0,5 m plastad frotté
- 1 m "platt" vadd
- Kuddstopp
Såhär ritade jag mönstret (har gjort det i miniatyr för att ni lättare ska se hur jag gjorde):
Ritade upp en rektangel 97 x 70 cm. Markerade mitten på den, det enklaste är att bara rita ena sidan och sedan vika dubbelt då nestet är symetriskt. Mätte diagonalt från övre hörnet 13 cm ner och gjorde ett litet märke.
Mätte från samma hörn 27 cm åt vadera håll. Använde de punkterna för att göra rundningen på övre hörnet. För att få till nedre hörnen mätte jag in 18 cm från vänstra linjen och 17 cm från nedre linjen. Mätte diagonalt från hörnen 3 cm.
På mittsträcket mätte jag upp 13 cm och markerade. Sedan ritade jag linjerna med hjälp av markeringarna enligt bilderna.
För att få samma fina rundning på "liggdelen" så mätte jag 18 cm in längs långsidan och övre hönet. Man får flytta måttbandet lite åt gången för att få hörnet snyggt. Sedan vek jag mönstret på mitten och klippte runt. (Jag har räknat in sömsmån redan i konstruktionen.) För att enkelt markera var sömmen som avgränsar liggdel från kant ska vara gjorde jag en egen mönsterdel som mall. Den använde jag även för den löstagbara dynan, mer om det senare.
Och så när tygerna var tvättade (ja, tvätta ALLTID tygerna innan ni syr) var det bara att klippa ut delarna och sätta igång med sömnaden:
Jag lade tygerna räta mot räta, mönstret på det och klippte runt. Det behövs inte läggas till någon sömsmån.
Markerade mitten på flärparna nertill där snedslån sedan ska börja. Jag började sy ungefär 2 cm från den markeringen, sydde runt om med 1 cm sömsmån. Klippt jack i de rundade hörnen.
Pressade isär sömsmånerna, vände nestet med rätsidan ut. Lade på mittenmallen.
Ritade runt med krita. Vi återkommer till det strecket efter snedslån är fastsydd. Snedslån vek jag in en bit och började sy fast från mitten på flärparna.
Jag sydde fast snedlån längs kantsömmen. För att få en snygg söm så rekomenderar jag att sy med långa stygn, jag valde 4,5. När jag kom till andra flärpens mitt klippte jag av snedslån och vek in en bit precis som i början.
Sedan sydde jag andra kanten.
Efter det var det dags att trä i bandet, mycket lättare att göra det innan man fyllt nestet med vadd. Sedan använde jag mallen till liggdelen för att klippa ut två lager av den "platta" vadden. Den klippte jag ungefär 4-5 cm bredare än mallen.
Lade in vadden mellan tygerna, tvärnålade fast den längs linjen. Det är viktigt att se till att delarna ligger slätt och är utan veck på baksidan.
Sedan sydde jag (fortfarande med långa stygn) längs linjen. Klippte bort överflödig vadd längst ner.
Efter det sicksackade jag ihop liggdelens nedre del, alltså båda tygerna med vadden mellan. Bara för att det sedan skulle bli lättare att sy dit snedslån. Den sydde jag först "öppen" med en söm, sedan vek jag runt och sydde en stickning. Innan jag sydde fast snedslån klippte jag ett 1 cm långt jack ut mot flärparna, för att lättare kunna sy ihop dem sedan.
Så var det dags att fylla kanterna med kuddstopp, man får känna sig fram hur hårt man vill att den ska stoppas. För att få ihop flärparna vek jag in 1 cm, nålade och sydde. Sedan är det bara att trä på snoddstoppen, välja vilken sidan man vill ha utåt och dra i snodden till den form man önskar.
Färdigt!
Men vänta nu, plastade frottén då? Jo, vill man så kan man av tyget som blev över göra en löstagbar dyna med plastad frotté i, så kanske nestet slipper tvättas lika ofta. Såhär gjorde jag den:
Samma princip som när jag klippte ut själva nestet. Tygerna räta mot räta, på med mönsterdelen till liggdelen. Klipp runt. OBS, lägg till 1 cm sömsmån runt om! Klipp även ut ett lager plastad frotté och ett lager vadd.
Lägg tygerna i den här ordningen: Vadd, plastad frotté, tyg1, tyg2. Viktigt att tygerna hamnar med rätan mot varandra.
Nåla och sy runt om, lämna ett hål längst ner att vända genom.
Vänd, och sy ihop hålet. Klart! Så kan man välja om man vill ha stora eller små stjärnor uppåt på liggdelen.
Den lösa dynan kan man även använda som skydd i barnvagnen eller var man vill.
Det hade ju blivit ganska tråkigt om jag inte sytt en dyna att ha i.
Allt material är från Ohlssons Tyger och det här inlägget är ett samarbete med Tygbloggen.